Chci napravit vztahy se Senátem, řekl Pavel. Vystrčil bude hrát důležitou roli

"Moji předchůdci měli někdy k Senátu problematické vztahy," upozornil na začátku proslovu Pavel. "Chtěl bych napravit vztahy našich dvou institucí, aby byly postaveny na vzájemném respektu k našim ústavním rolím," dodal.

Do Senátu přišel i proto, že horní komora bude schvalovat jeho nominanty na ústavní soudce. "Navrhnu pouze takové kandidáty, s jejichž kvalitami budu sám naprosto souznít," avizoval prezident. Na schůzkách k zahraničním otázkám bude podle Pavla mít předseda Senátu význačnou roli. "Je naprosto nezbytné, aby česká zahraniční politika mluvila jedním hlasem," myslí si.

Prezident a Senát podle Pavla hrají roli důležitých pojistek demokracie. "Nechci se věnovat sporům o své kompetence. Chci naopak využít svůj vliv pro dobré věci," poznamenal Pavel. "Chci jezdit po celé zemi, mluvit s lidmi a naslouchat jim," doplnil.

[chooze:article;value:497206]

Pavel chce být nadstranickým prezidentem. "Nadstranickost vnímám jako nezávislost na stranické politice," vysvětlil. Politické strany podle něj ale hrají důležitou roli.

"Je to návrat k ústavnosti. Je to návrat k normální politické kultuře a návrat k, věřím, pro naši zemi prospěšné spolupráci," prohlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Složky výkonné, zákonodárné a soudní by měly být podle něj nezávislé, zároveň by ale měly spolupracovat. "Jsme připraveni spolupracovat korektně a nezávisle," řekl Pavlovi. Po proslovu mu daroval propisku.

Podívejte se na celý záznam z Pavlova projevu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.