Americké úřady hlásí rekordní daň. Zřejmě zemřel tajemný miliardář

Pravděpodobně zemřel jeden z nejbohatších lidí na světě, aniž by si toho kdokoliv všiml, nebo neznámý miliardář někoho obdaroval. Takovou otázku si teď kladou ve Spojených státech. Tamní ministerstvo financí dostalo 28. března v rámci dědické, nebo darovací daně v přepočtu 152 miliard korun.

"Není to právě vůbec obvyklá částka. Ministerstvo financí vybralo v roce 2022 tuším devět miliard dolarů (téměř 200 miliard korun), takže částka sedm miliard tvoří více než 80 procent celkové daně vybrané za minulý rok," řekl daňový poradce Josef Scharfen.

Pokud by šlo o dědickou daň, znamenalo by to, že zesnulý měl majetek v hodnotě přes 380 miliard korun. Zařadil by se tak mezi miliardáře Donalda Brena a Erica Schmidta, kteří se dostali do žebříčku sta nejbohatších lidí na světě. Celková hodnota majetku tajemného miliardáře ale může být ještě mnohem vyšší.

[chooze:article;value:497258]

"Je to takzvaná daň z převodu a jedná se o 40 procent z částky nad 12 miliard dolarů (téměř 260 miliard korun). Vysoká dědická daň se ve Spojených státech týká i cizinců. A to i českých občanů. Česká republika navíc patří mezi zhruba polovinu zemí Evropské unie, které nemají se Spojenými státy dohodnutou daňovou výjimku.

"Čeští občané by si měli dát velký pozor na zdaňování ve Spojených státech. Ve chvíli, kdy vlastní americké akcie, případně nějaké nemovitosti v Americe a náhle zemřou, tak se na tento majetek vztahuje progresivní daň ve výši 18 až 40 procent," přidal ekonom Štěpán Křeček.

Že by obrovskou daň do státní americké kasy odvedl Čech je nepravděpodobné, totožnost miliardáře ale tamní úřady neprozradily. Jestli zemřel někdo ze světové smetánky, nebo někoho obdaroval tajemný mecenáš, se tak nejspíš nikdy nedozvíme.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.