Rovnost žen a mužů je i mužské téma

Mnoho firem a organizací již ví, že adaptovat se na nové trendy je potřeba co nejrychleji a do ekonomického a byznys plánu je nutné kalkulovat udržitelnost, firemní kulturu, práci se zaměstnanci i sociální odpovědnost vůči nim a komunitě, ve které se pohybují. Pragmaticky řečeno: "Žádná země, natož Česká republika, si nemůže dovolit plýtvat potenciálem a zavírat oči před tím, co je pro jeho plné rozvinutí potřeba. Stejně tak chytrá společnost využívá know-how úspěšných a nechává se inspirovat," uvádí Lenka Šťastná, zakladatelka konference a prezidentka pořádající organizace.

"Do programu Equal Pay Day hledáme cíleně ženy, neboť jejich hlas a odbornost jsou stále málo slyšet. Jednoduše tak odpovídáme na otázku, že ženy v expertních a byznys pozicích existují a mají co říct. A je osvěžující slyšet názory a postoje přímo z praxe. Konference promlouvá k mužům i ženám, stejně jako témata rovnosti nejsou výsostně jen témata žen," doplňuje programová ředitelka Equal Pay Day Jana Černoušková.

Tématu rovných příležitostí i odměňování se věnuje už 14 let projekt Equal Pay Day (EPD), organizovaný veřejně prospěšnou organizací Business & Professional Women CR z. s. Organizátorky a partneři konference, která se letos koná 31. března – 2. dubna, vítají zájem mužů o tuto problematiku. Muži jsou zváni do publika a především k dlouhodobému dialogu.

[chooze:article;value:496029]

​"Do hlediště konference muži patří. Tečka. Vhled, který přednášející úspěšné ženy poskytnou ohledně překonávání překážek v profesní kariéře a ohledně dosažení rovnováhy mezi prací a rodinným životem, je užitečný pro všechny," říká Jiří Šebek, Corporate & Government Affairs Manager CZ/SK/HU firmy Mondelēz International. A upřesňuje: "Pro muže, kteří začínají svoji kariéru, muže, kteří chtějí zůstat doma s dětmi na rodičovské, a pro muže, kteří jsou v řídicích funkcích a životně potřebují pro své organizace najít talentovanou pracovní sílu, jež jim pomůže zajistit budoucí úspěch." 

Odpověď na to, proč se zúčastnit právě letos, je jednoduchá. Pátek nabízí neopakovatelnou kombinaci mezinárodního zastoupení vystupujících, kteří půjdou na dřeň tématům rovných příležitostí, firemní kultury, viditelnosti a slyšitelnosti hlasu, společenské odpovědnosti a udržitelnosti. V energií nabité atmosféře otevřené networkingu si své najdou všichni, kteří již chápou nebo pochopit chtějí, jaký potenciál se v tématu skrývá pro jejich osobní či profesní rozvoj či rozvoj organizací, kde působí.  

(Ne)rovné příležitosti žen a mužů nejsou teoretický problém, naopak. Mají své konkrétní projevy a dopady – do hospodářství, politiky a celé společnosti. Postavení České republiky je rámci EU opravdu tristní – na žebříčku Gender Equality Index (viz BOX) se nacházíme na nelichotivé 22. příčce. O to důležitější je hledat řešení společně.

[chooze:article;value:495427]

​"Ze zahraničních osobností se moc těším na vystoupení Anny Azari, velvyslankyně státu Izrael v ČR, protože právě izraelská společnost nám v oblasti rovných příležitostí žen a mužů může být velkým vzorem. Z 'domácích' si pak nenechám ujít vystoupení Daniely Hlaváčkové, marketingové ředitelky pro střední Evropu ze společnosti Mars, jejíž profesní příběh je velkou inspirací," říká Šťastná.

Své zkušenosti, názory a příklady dobré praxe budou letos prezentovat osobnosti z oblasti byznysu, médií, HR a společenské odpovědnosti. "Konference přináší inspiraci, zajímavé myšlenky a příklady dobré praxe, které můžeme aplikovat i v českém prostředí. U sobotních kulatých stolů mentoringu se těším na setkání s herečkou Simonou Babčákovou, jejíž přednášky na téma komunikace jsou nezapomenutelné. Je na co se těšit," uzavírá pozvánku Martina Kemrová.  

[chooze:article;value:493806]

Osobnosti 2023 – Equal Pay Day

  • Elke Miltrup-Altunok, Senior Vice President Human Resources Mondelēz International
  • Silke Muenster, Chief Diversity Officer at Philip Morris International
  • Ivana Tůmová, generální ředitelka Mondelez International
  • Michaela Chaloupková, členka představenstva Skupiny ČEZ
  • Kamila Makhmoud, CFO & Member of the Management Board v Raiffeisenbank
  • Andrea Gontkovičová, Managing Director CZ, SK and HU at Philip Morris International
  • Flavia Gomez Aragao, Global VP International Logistics at AB Inbev
  • Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank
  • Matej Šemšej, HR ředitele TV Nova
  • Iva Welker, Managing Director VMLY&R
  • Lenka Simerská, gestorka projektu Rovná odměna
  • Lenka Axlerová, ředitelka pro sektor veřejné správy společnosti Microsoft a další

BOX: Rovné postavení žen a mužů: stále aktuální téma

O nerovném postavení žen a mužů ve společnosti vypovídá Gender Equality Index. Ten sleduje například oblast přístupu ke znalostem, penězům, rozhodovací moci či zdraví. Aktuální výsledek 56,7 bodu ze 100 řadí ČR na 22. příčku v EU. Za námi jsou v celkovém indexu pouze Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a Řecko. Unijní průměr je 68 bodů a od prvního Švédska nás dělí více než 27 bodů. Od roku 2010 ČR na žebříčku klesla o 9 míst. Nejlépe se nám daří v oblasti znalostí (14. místo, 58,5 bodu), nejhůře jsme na tom v oblasti moci/rozhodování (28,1 bodu, 25. místo). Zde se hodnotilo obsazení vysokých pozic v politické, ekonomické i sociální sféře. 

Česko má například 80 % ministrů, žen na ministerských postech je pouhá pětina. Stejně jsou na tom poměry žen a mužů v parlamentu i krajských zastupitelstvech. Evropský průměr je přitom o 10 procentních bodů více ve prospěch žen. Ještě méně žen se pak nachází ve vedoucích pozicích největších firem, kde je jich jen 16,2 %. Evropský průměr je proti tomu na 26 %. V představenstvu České národní banky pak není mezi sedmi muži jediná žena. Zvláště tragická je situace v podoblasti ekonomického rozhodování, kde se ČR s 17,1 bodu umístila na "krásném" posledním místě. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.