První předpověď na léto: Extrémní vedra sežehnou Evropu, téměř nezaprší

Studená La Niña je na ústupu a v příštích měsících se naplno projeví teplá fáze jižní oscilace El Niño. Významně se to promítne do letního počasí v Evropě, píše odborný portál Severe Weather.

"Silná vysokotlaká anomálie je momentálně v severním Pacifiku a vytvořila se vlivem La Nini," podotkli meteorologové s tím, že odezní nejpozději do července.

Model Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) naznačuje, že teploty ve střední Evropě budou nadprůměrné. Vyšší by měly být až o jeden stupeň Celsia. To stejné platí i pro západ a jih starého kontinentu.

[chooze:article;value:497019]

Léto ale nemá být bohaté na srážky a pravděpodobně nás znovu čekají nepříjemná sucha, známá z předchozích roků. "Pokud jde o srážky, ve střední a severní Evropě jich kvůli pásmu vysokého tlaku mnoho nebude. Častěji pršet by mohlo v jižní části středoevropského regionu," vysvětlili experti.

Podobná data, pokud jde o vedra, lze vyčíst i z modelu amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). "Teploty na většině evropského území budou vyšší než obvykle," konstatovali meteorologové. Podle NOAA ale Evropu nečekají sucha, upozornil list The Verge.

Počasí v úterý zkomplikovalo dopravu v Česku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.