Libereckým krajem se šíří zákeřná nemoc. Množí se v málo ohřáté vodě

Pan Jiří onemocněl takzvanou legionářskou nemocí před měsícem a sám říká, že nebýt přítelkyně, která mu zavolala záchranku, asi by zemřel. "Klečel jsem na kolenou, měl jsem potíže s dýcháním, to už jsem plácal nesmysly," řekl. Měl i vysokou teplotu.  

Stejnou nemocí trpí i pan František. "Jsem byl v umělém spánku asi osm dnů držený, měl jsem plicní ventilaci. Měl jsem tracheostomii do krku a k tomu vysoký teploty," popsal.

Bakterie, které se nejvíc daří v teplé vodě od 25 do 45 stupňů, způsobuje těžké záněty plic. Nemoc propuká od dvou do deseti dnů. "Mezi typické příznaky patří dušnost, kašel, horečka a zchvácenost," uvedla ředitelka protiepidemiologického oddělení liberecké hygienické stanice Monika Husenblasová.

[chooze:article;value:490318]

​Zatímco loni hygienici na Liberecku evidovali 14 případů legionelóz, aktuálně už jsou na polovině loňského roku. Nejohroženější skupinou jsou především muži, starší lidé a pacienti. Hygienici kontrolují namátkově veřejné prostory. Do domácností chodí jen tam, kde legionelózou někdo onemocněl. Letos kontrol na Liberecku provedli k padesáti.

"Provedlo se celkem 48 odběrů vzorků, z toho devět bylo se záchytem v limitu a dvakrát jsme objevili nadlimitní zjištění a tím pádem jsme vydávali zákaz sprchování," uvedla Jarmila Petříčková, ředitelka hygieny obecné a komunální hygienické stanice v Liberci.

Vodu hygienici odebírají do sterilních nádob, které potom odesílají do laboratoře k dalším vyšetřením. "Nejnižší teplota, která byla naměřena, byla asi 43 stupňů a v tomto zařízení jsme legionellu zachytili," dodala Huseblasová. A to je podle odborníků také důvod, proč případů přibývá.

[chooze:article;value:496930]

​"V současné době spousta lidí šetří, takže se sprchují vlažnější vodou, bojlery jedou na menší výkon. Myslím si, že to je jeden z hlavních faktorů," uvedla zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

Zatímco snížením teploty na vytápění se ušetřit dá, u teplé užitkové vody to až tak neplatí. "Nejlepší je bojler nastavit na 60 stupňů a všechny trubky se propláchnou vodou," dodala Fabiánová. Třeba tepelná čerpadla, která standardně užitkovou vodu ohřívají na 50 stupňů, ji jednou za 14 dní automaticky nahřejí na 70, což k zabití bakterií legionelly bohatě stačí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.