Karta se obrací. Za levnými nákupy přes hranice se teď jezdí k nám

Televize Nova svým divákům už mnohokrát přinesla reportáže, ve kterých porovnala ceny v tuzemských obchodech a v zahraničí –⁠ nejčastěji v Polsku, kam mnoho Čechů vyráží za levnějšími nákupy. Karta se nyní obrací. Poté, co na Slovensku vláda zastropovala ceny vybraných potravin, se tamním obyvatelům vyplatí nakupovat některé produkty v Česku. 

Na srovnávací nákup vyrazila i televize Markíza, která o něm natočila reportáž. V Břeclavi na jižní Moravě nakoupila tři potraviny, konkrétně olej, mléko a máslo. Ty nakoupila ve stejných řetězcích i na Slovensku, snažila se přitom porovnat stejné značky. A výsledek? Ve slovenském Tescu štáb vyšlo máslo v přepočtu na 46 korun. V Česku jej koupili s věrnostní kartou za necelých 30 korun. 

[chooze:article;value:496165]

​Levněji pořídil i olej a mléko. Celý nákup na Slovensku ho tak vyšel na 5,13 eura (cca 120 korun), kdežto v Česku za necelou stovku. Ceny televize Markíza srovnávala také v obchodním řetězci Billa. Tam byl rozdíl ještě větší. Zatímco ve slovenské prodejně štáb zaplatil za celý nákup v přepočtu zhruba 157 korun, v Česku ho stál o více než 40 korun méně.

Obavy Slováků, že zastropování cen povede k návalu Čechů v tamních obchodech, se tak nenaplnily. 

Vládní opatření na Slovensku platí od minulého pondělí, na zastropování se tamní ministerstvo zemědělství dohodlo s osmi obchodními řetězci a spotřebitelskými družstvy. Tzv. protiinflační garance se týká 400 vybraných potravin, jejich seznam naleznete v tomto článku

Mezitím se v Česku začíná vyostřovat souboj o ceny a výše marží u potravin mezi ministrem zemědělství a obchodními řetězci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.