Dva američtí rybáři chtěli vyhrát statisíce, nacpali úlovky olovem

Třiačtyřicetiletý Jacob Runyan a o sedm let mladší Chase Cominsky čelí obžalobě z podvodu za pokus vyhrát loni v září na Erijském jezeře soutěž v lovu candátů, uvedla tamní televize 19 News.

Hlavní cenou pro tým, který uloví pět nejtěžších ryb, bylo téměř 29 tisíc dolarů (zhruba 630 tisíc korun) a prestiž z vítězství v populárním rybářském klání.

Řediteli turnaje se však při vážení úlovku Runyana a Cominského hmotnost ryb nezdála a nechal je rozřezat. V útrobách candátů našli deset olověných oválů o celkové váze přes tři kilogramy a maso z dalších ryb, které je mělo rovněž zatěžkat.

[chooze:article;value:493485]

​Oba muži byli okamžitě diskvalifikováni a ryby i závaží úřady zabavily jako důkazní materiál. Dvojice se při pondělním slyšení před soudem přiznala k pokusu o podvod. Oba muži mají na tři roky pozastavené rybářské licence a Cominskému zabavili loď v hodnotě v přepočtu přes dva miliony korun.

Kromě toho hrozí oběma rybářům podmíněné tresty odnětí svobody, o kterých soudce rozhodne v květnu, informovala BBC.

Soutěž na Erijském jezeře je v USA nesmírně populární a férovost je brána velmi vážně. Vítězové musí dokonce podstupovat test na detektoru lži, který by měl odhalit, zda při lovu nepodváděli. 

Pytlák v Praze chytal ryby, místo udičky použil antigenní test (2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.