Ceny potravin lámou rekordy. Vývoj se těžko předvídá, tvrdí agrárníci

Brambory, mléko nebo maso jsou základní produkty, které v českých domácnostech nesmějí chybět a dají se koupit ve velkých marketech i přímo od soukromých zemědělců. Když se podíváme na to, kolik průměrně stojí tyto potraviny v obchodech, tak třeba mléko se teď pohybuje kolem 25 korun. Podle Českého statistického úřadu stálo v únoru 24 korun.

Kilo brambor stálo 16,50. V obchodech je teď za zhruba 20 korun. A třeba cukr, který na začátku roku zdražil o 80 procent a podle statistiků stál v únoru kolem 30 korun, teď zákazníci seženou i o 10 korun korun dráž. Kostkový je skoro dvojnásobně dražší.

[chooze:article;value:497316]

​Produkty se samozřejmě liší i podle značky a výrobce. Cenový rozdíl u stejné odrůdy jablek ve dvou různých obchodech činí téměř pět korun.

"Do cen potravin na pultech se promítají ceny zemědělských prvovýrobců, náklady a přirážka zpracovatelů, náklady na skladování, náklady na přepravu a především náklady a přirážka velkých obchodních řetězců. Z těchto důvodů je obtížné předvídat další cenový vývoj potravin v České republice," uvedla mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.