Řidiče v okolí vojenského prostoru ohrožuje dron. Případ prověřuje policie

Na redakci TN.cz se obrátil jeden z obyvatel, který bydlí nedalo vojenského prostoru Libavá. Podle něj se v obcích u nedaleké silnice a dálnice prohání dron. Navíc nebezpečně nízko. "Jel jsem z Olomouce a proletěl okolo mě dron. Po pravé straně jsem ho zahlédl z okénka. Přilétal ke mně. A jak jsem jel, tak jsem ho z okénka souběžně viděl. Jel jsem asi stovkou," řekl pan Martin.  

"Drony tady mimo vojenskou zónu létají pořád. Jestli tam mají nějaké cvičení, tak nemají co sledovat a zkoušet v civilním prostoru," přidal muž, který se domníval, že jde o drony armády. "Byl velký asi metr na metr. Viděl jsem to několikrát i nad dálnicí," upřesnil.

Pan Martin se bál, že mohl kvůli dronu nabourat. Incident proto nahlásil na policii. "Policisté se tímto oznámením od minulého týdne zabývají a aktuálně prověřují veškeré okolnosti," prohlásila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

[chooze:article;value:485865]

Armáda se proti tvrzení, že jsou vojenské drony používány i mimo oblast Libavá, ohradila. "Létání bezpilotních prostředků mimo výcvikový prostor není běžnou praxí. Letová činnost probíhá uvnitř těchto vyhrazených prostor, které jsou uzavřeny pro ostatní provoz," uvedla pro TN.cz Vlastimila Cyprisová z Kanceláře náčelníka Generálního štábu AČR .

Mimo vojenskou oblast tak drony prolétávají jen v koridorech publikovaných v letecké informační příručce. Ty jsou ve výšce přibližně 1 500 metrů nad mořem. "Bezpilotní prostředky AČR nelétají v tak malých výškách – na úrovni oken automobilů. Používají se k vedení průzkumu, tedy od výšek 150 metrů u menších prostředků (již v této výšce jsou obtížně datovatelné) až do 1 500 metrů a výše u prostředků vyšších kategorií," přidala Cyprisová.

Ať už tedy dron patří komukoliv, jedná podle armádní mluvčí nezodpovědně. Podobně situaci hodnotí i mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. "Měl by dodržovat ochranné pásmo silnic a dodržovat odstup od osob a od dopravních prostředků," dodal Hezký.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.