Rada EU schválila konec spalovacích motorů. Proti byl jen jeden stát

Návrh způsobil v minulých týdnech Evropské unii pěkně horké chvilky. Prošel už přes všechny ostatní instituce, poslední hlasování mělo původně proběhnout už na začátku března. Hrozilo ale, že členské státy návrh na poslední chvíli shodí ze stolu.

Německo se totiž proti němu postavilo proto, že neobsahoval pasáž o spalování syntetických paliv, tedy o tom, aby auta poháněná těmito palivy mohla z automobilek vyjíždět i za 12 let. A spojence našlo v několika dalších zemích včetně Česka.

O víkendu se ale mezi Německem a Evropskou komisí povedlo najít shodu. V úterý se tedy žádné velké problémy na ministerském jednání neočekávaly a ministři nakonec po poledni návrh schválili. Nesouhlas Polska k zamítnutí nestačil. Proti je i Itálie, ta se však spolu s Rumunskem a Bulharskem zdržela hlasování.

[chooze:article;value:496065]

Syntetická paliva se nyní používají hlavně v letectví nebo v luxusních sportovních vozech a jsou zatím extrémně drahá. Evropská komise se zavázala nejprve co nejdříve upravit emisní normu Euro 6, aby definovala kritéria pro auta, která jezdí výhradně na syntetiku. A následně také vydá nařízení, která tato auta označí za uhlíkově neutrální.

Zároveň už v minulém týdnu Komise varovala, že bude požadovat, aby nová auta po roce 2035 byla vybavena mechanismy, které do nich neumožní natankovat běžný benzín nebo naftu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.