Chaos ve Francii. Násilí v ulicích roste, lidé odmítají reformu penzí

Francie čelí dalším masovým protestům. Kvůli navýšení věku pro odchod do důchodu ze 62 na 64 let tam zaměstnanci stávkují už desátý den. V úterý stávkovali řidiči, piloti, studenti, učitelé, pracovníci energetických firem i další zaměstnanci. Podle odhadů americké CNN se jen v Paříži mělo sejít přes 100 tisíc protestujících. V rámci celkem 240 protestních akcí pak proti krokům vlády mělo po celé zemi vystoupit asi 900 tisíc lidí.

Úřady později upřesnily, že se po celé zemi do protestů zapojilo asi tři čtvrtě milionu lidí, z toho v Paříži necelých 100 000. Oproti protestům ze čtvrtka, kdy do ulic Paříže vyrazilo 119 tisíc demonstrantů a napříč zemí se proti reformám postavil přes milion lidí, jde tak o pokles.

[chooze:gallery;value:30969]

V ulicích je nasazeno asi 13 tisíc policistů. Ani ti ale nedokázali zabránit výtržnostem a potyčkám. Podle zpravodajského webu France 24 zatkli pařížští strážci zákona nejméně 22 lidí. V ulicích metropole opět hoří. Ke střetům se zákonem ale nedochází jen tam. V Nantes demonstranti zapálili pobočku banky, v Rennes jim pak padlo za oběť opuštěné auto.

[chooze:article;value:494644]

Za další eskalací napětí ve Francii může úterní rázné odmítnutí nabídky odborů na pozastavení reforem a zprostředkování komunikace mezi odpůrci důchodové reformy a vládou ze strany kabinetu Élisabeth Borneové. "Na to, abychom spolu mohli mluvit, opravdu nepotřebujeme prostředníka," okomentoval rozhodnutí mluvčí vlády Olivier Véran.

Opoziční levicoví politici už tento krok zkritizovali a vyzvali k uklidnění situace. "Máme hluchého a slepého prezidenta, který nerozumí problémům své země," nechal se slyšet první tajemník socialistické strany Olivier Faure. Někdejší kandidát na prezidenta za ekologickou stranu Yannick Jadot pak vyzval vládu, aby si "vybrala cestu smíření, dialogu a porozumění".

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.