KVÍZ: Češi zapomínají na tradiční přísloví a rčení. Víte, jaký význam ukrývají?

Přísloví jsou pro některé lidi hezkým zpestřením knížek či rozhovorů. Obsahují lidskou moudrost, kterou za sebou zanechali předci mladším generacím. Postupně se však z mluvy přísloví začínají vytrácet a stává se, že pro děti i některé dospělé je velmi těžké pochopit jejich správný význam. I přesto jsou důležitým nehmotným dědictvím, a proto stojí za to si je někdy připomenout.

Hlavní rozdíl mezi příslovím, někdy také mudroslovím, a rčením je v tom, že rčení je metafora, jako například "mít máslo na hlavě", "mít toulavé boty" nebo třeba "je to jako nošení dříví do lesa", zatímco přísloví je nějaká lidská moudrost, například "dvakrát měř, jednou řež" nebo "co je šeptem, to je čertem".

[chooze:article;value:411952]

"Přísloví vznikají jako kondenzovaná vyjádření lidské zkušenosti, proto mají často formu rady, doporučení, varování a bývají označovány za lidovou moudrost. To však neplatí o všech. Dokládá to například fakt, že můžeme najít přísloví, která si odporují," vysvětlila pro redakci TN.cz jazykovědkyně Marie Kopřivová z Ústavu Českého národního korpusu. Poukázala například na protiklady v příslovích "líná huba, holé neštěstí" a "mluviti stříbro, mlčeti zlato".

Přestože lidé mohou považovat přísloví za své kulturní dědictví, mnohdy zapomínají jejich význam. "Děje se to hlavně proto, že je moc nepoužívají. Přísloví jsou totiž nejdelší jednotkou v jazyce, která nese určitý význam. A delší jednotky lidé obvykle používají s menší frekvencí," popsala Marie Kopřivová, proč lidé mají tendenci přísloví postupně z řeči vypouštět. 

[chooze:quiz;value:91da7cea-ee92-48ce-8244-7d740fe4c589]

"Výzkumy ukazují, že se v psaném textu vyskytne jedno přísloví zhruba na pět milionů slov. S tím také souvisí fakt, že si většinou nepamatujeme správnou formu přísloví a vzniká množství jednotlivých variant," sdělila Marie Kopřivová a vysvětlila, že dalším důvodem, proč se přísloví užívají stále méně často, je, že situace, ve kterých bychom je rádi použili, se nám už moc nestávají. Také se postupně změnily hodnoty ve společnosti a některá přísloví už nevystihují naše přesvědčení.

[chooze:article;value:495499]

"Asi poměrně často můžeme slyšet například radu 'bez práce nejsou koláče' nebo 'darovanému koni na zuby nehleď', ale pro mnoho přísloví už dnes není tolik příležitostí, kdy je trefně použít. Některá už nejsou ani úplně morální, například 'sedávej, panenko, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě' nebo 'koho chleba jíš, toho píseň zpívej'," dodala Marie Kopřivová.

Česko ožilo 200 let starou tradicí. Do ulic se vydaly masopustní průvody (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.