Jak účinně bojovat s akné?

Dnes již víme, že na vzniku akné se podílí společně několik faktorů - zvýšené množství a změna kvality kožního mazu, uzavření vývodu mazové žlázy do vlasového folikulu, vlivem zvýšeného rohovění pokožky, dále změny ve složení kožního mikrobiomu a v neposlední řadě samotný zánět vlasového folikulu. Při rozvoji akné hraje roli i genetická predispozice.

Mezi spouštěče onemocnění patří znečištěné životní prostředí, klima, nevhodná komedogenní kosmetika, nadmíra stresu, nedostatek spánku, hormonální nerovnováha, některé typy léků, mechanické dráždění kůže a u některých pacientů i konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem či mléčných výrobků.

Akné se nachází v místech se zvýšeným výskytem mazových žláz, typicky na obličeji, ale může být také v dekoltu, na zádech a ramenou. Na kůži pozorujeme nezánětlivé bílé a černé tečky (tzv. uzavřená a otevřená komedona), zánětlivé pupínky, v závažnějších případech hnisavé pustuly až bolestivé hrboly a píštěle. Po zhojení akné mohou přetrvávat pigmentové skvrny, jizvy a nebo začervenání.

Rozvoji viditelného akné předchází fáze prvotních mikroskopických kožních změn a to vznik tzv. mikrokomedonu.

​Léčba bývá dlouhodobá a k vysněnému výsledku je často nutné volit kombinaci léčebných metod, které jsou voleny individuálně dle závažnosti a rozsahu akné, věku a zdravotním stavu pacienta a to nynějšího i budoucího – např.u žen při plánování těhotenství. Cílem léčby je dostat akné pod kontrolu, udržet pokožku bez aknózních projevů a předejít vzniku trvalých obtížně léčitelných následků.

Na výběr jsou lokální přípravky obsahující účinné látky (např. retinoidy, antibiotika, zinek, benzoylperoxid nebo kyselinu azelaovou), u rozvinutějšího onemocnění je možná celková léčba antibiotiky, perorálním izotretinoinem nebo u žen léčba hormonální. V některých případech můžeme využít účinky světloléčby, laseru nebo některé z dalších metod estetické medicíny.  Základním pilířem léčby je správný výběr dermokosmetiky určené pro aknózní pleť, kterou využíváme u všech forem akné.  Léčba středně težkých a těžkých forem akné by měla probíhat vždy pod kontrolou dermatologa.

Pro pacienty s mastnou pletí s tendencí k akné je ideální řadou Cleanance od dermatologických laboratoří Eau Thermale Avene, která obsahuje patentovanou přírodní aktivní látku Comedoclastin™.  Jedná se o čistě přírodní extrakt ze semen z ostropestřce mariánského. Tato účinná látka působí již na úrovni mikrokomedonu a předchází dalším  nezánětlivých i zánětlivých změnám a snižuje produkci kožního mazu.

​Základem léčby je důsledné čištění pleti, které je často opomíjené.  Pleť bychom měli omývat dvakrát denně,  ideálně vlažnou vodou. Samozřejmostí je omytí pokožky po cvičení či zpocení. Důslednost je nezbytná především u večerní rutiny, kdy je nutné odstranit make-up, nečistoty, pot a odumřelé buňky a připravit pleť na noční regeneraci.  Možný je i princip dvojího čištění.  Nikdy by však nemělo dojít k přesušení či pnutí pokožky. Z řady Cleanance můžete dle preference použít micerální vodu nebo čisticí gel.

V dalším kroku lze aplikovat koncentrovaný přípravek Cleanance Comedomed obsahující aktivní látku Comedoclastin™ . Je určen pro mírné až středně těžké akné nebo jako pokračující léčba po systémové léčbě retinoidy. Velkou výhodou je viditelné zlepšení nezánětlivých i zánětlivých lézí již po týdnu používání a klinicky prokázaný efekt proti jejich budoucímu vzniku. Tento přípravek je bezpečný i pro těhotné ženy a děti od 12 let. Je zajímavé, že aknózní pleť, i přes zvýšenou produkci mazu, bývá často dehydratovaná. Přípravek Comedomed obsahuje více než 60% termální vody Avene, která pleť zjemňuje, zklidňuje a nedráždí. Cleanance Comedomed je možné používat samostatně dvakrát denně i v kombinaci s jinými přípravky na léčbu akné (ne však se systémově podávanými retinoidy). 

​Posledním krokem denní rutiny by vždy měla být účinná fotoprotekce. Z řady Avéne je k dispozici nekomedogenní přípravek Cleanance sluneční ochrana SPF 50+ , který je určený pro mastnou pleť s nedokonalostmi. Obsahuje širokospektrální sluneční filtr TriAsorB™, který chrání před UV zářením. Další účinnou látkou je Monolaurin, regulační aktivní látka ovlivňující produkci kožního mazu, která výrazně redukuje pupínky a pomáhá předcházet vzniku jizviček a pigmentacím způsobených vlivem slunečního záření.

Jak již bylo zmíněno, akné je chronické onemocnění, které je ovšem možné mít při správné léčbě pod kontrolou. Díky tomu tak můžeme předcházet nejen trvalým kožním změnám v  podobě jizviček či pigmentací, ale také předcházet vzniku psychických zábran a tím přispět ke zlepšení kvality života.

MUDr. Jana Teplanová

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.