Češi při uzavírání cestovního pojištění často váhají. Tohle byste si měli pohlídat

Nikdy nevíte, co se na dovolené může stát, proto odborníci radí, aby se lidé co nejlépe pojistili. "Základem je nevyrážet bez cestovního pojištění nikam, a to ani na Slovensko nebo do Německa. Když jde o ta zdravotní rizika, tak pojištění kryje i banální věci, třeba koupi léků, ale i návštěvu lékaře či pobyt v nemocnici," radí Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Podle něj je dobré vědět, od jaké pojišťovny ho pořizujete. "Pohlídejte si, jestli má daná pojišťovna například zkušenosti s destinací, kam cestujete, a jaké má reference. Hlídejte si i základní čísla, která v pojistce máte. Všeobecně na cesty do Evropy se doporučuje, aby to byly minimálně dva miliony korun na léčebné výlohy, a pokud cestujete dál, tak aspoň tři," doplnil.

[chooze:article;value:488374]

​Kromě případného hrazení nákladů na léčbu je při cestovním pojištění také k dispozici asistenční služba. "Člověk by na ni měl zavolat co nejdříve, když se něco stane, protože tam máte pak někoho, kdo celý ten proces, který vás čeká, zkoordinuje v jazyce místních, ale s vámi mluví česky. To vám může hodně pomoci," míní Divoký.

Kvůli pandemii koronaviru v posledních letech hodně narostlo na popularitě i pojištění storna zájezdu. "Jeho výhodou mimo jiné je, že nemáte pojištěné jen zdravotní důvody, ale třeba také, když někdo přijde o zaměstnání, nebo třeba student musí dělat opravnou zkoušku. Doporučujeme toto pojištění uzavřít co nejdříve," radí.

[chooze:article;value:452774]

​Některé cestovky pak nabízejí v rámci zájezdů cestovní pojištění automaticky v balíčku. "V balíčcích jsou pak třeba léčebné výlohy, asistence i opatrovník. K tomu si klienti navíc mohou dokoupit ještě další balíčky, tam má pak další položky jako odpovědnost, zpoždění zavazadel a další," uzavřel Divoký.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.