Začíná letní čas a neděle bude o hodinu kratší! Jak se vyrovnat se změnou? TIPY

Ve dvě ráno se ručička na hodinách posunula o hodinu dopředu. Nejenže jsme tedy spali kratší dobu, ale začali jsme znovu vstávat do tmy. Právě změna času může mít podle odborníků dopad na lidské zdraví.

Mnozí se tak mohou potýkat s nespavostí, bolestí hlavy, depresemi nebo malátností. Abyste tělo co nejdříve přizpůsobili novému času, stačí dodržovat několik rad.

[chooze:article;value:495808]

Dostatek spánku

Spánek je pro naše tělo velmi důležitý. Odborníci proto doporučují v době změny času ulehnout do postele každý den o něco dříve, než jsme zvyklí. "Stačí o 15 nebo 20 minut," uvedli experti na portálu Sleep Foundation.

Každý by si měl navíc dopřát alespoň sedm hodin spánku. "Je dobré se v posledních dnech před změnou času a především o daném víkendu dostatečně vyspat a vytvořit si spánkovou rezervu," poradil dopravní expert Roman Budský. Právě nedostatečný spánek a únava jsou nejčastějšími příčinami dopravních nehod.

Konec šlofíkům přes den

Přestože se můžeme po změně času cítit unaveně, na šlofíka přes den bychom měli raději zapomenout. Nakonec by se nám totiž mohlo špatně spát v noci. Pokud to však bude opravdu nezbytné, odborníci doporučují schrupnout si přes den nanejvýš 20 minut.

Žádná káva a alkohol

Důležité je také omezit pití kávy a alkoholu. Zhoršují totiž kvalitu spánku. V případě, že se ničeho nechcete vzdát, je dobré si dopřát šálek nebo skleničku alespoň šest hodin před tím, než ulehnete do postele.

[chooze:article;value:495536]

Strava

Neměli bychom zapomínat dodržovat hlavně pestrou a vyváženou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny. Odpustit bychom si měli především smažená jídla, která jsou nasáklá tukem. Tělu se špatně tráví a vedou i k horšímu spánku.

Síla světla a pohybu

Právě světlo je podle expertů nejlepší pro nastavení "vnitřních hodin" těla. Je dobré proto hned ráno nebo brzy odpoledne vyrazit na procházku a načerpávat sluneční paprsky, píše portál CBS News. Navíc nám prospěje i pobyt venku na čerstvém vzduchu. Ideální jsou například alespoň 30minutové procházky.

Změna času měla být v roce 2021 poslední, země EU se ale nedohodly. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.