Firma měla ukrást identitu řemeslníků z Londýna. Místo nich ale jezdí mladík

Zámečníci Jan Novák, Petr Svoboda a Josef Novotný, instalatéři Novák S., Marek R. a Beneš T. Nebo pánové Jonathan Millard, Pawel Borecki a Shaun Hughes.

Trojice řemeslníků pracuje pro zavedené londýnské instalatérství a topenářství. Melouchy v Praze pod českými jmény prý rozhodně nemají. I když by to tak mohlo vypadat. Místo tří slibovaných zkušených fachmanů jezdí mladík, který za otevření zabouchnutých dveří požaduje přemrštěnou cenu. "Nacenili nám to na 24 800 korun," postěžoval si jeden z poškozených. "Řekli si o 9 000 korun," přidal se další.

[chooze:article;value:494956]

Když mladíka loni konfrontovali naštvaní pražští zámečníci s kamerou, utekl. Praktiky problematické pohotovosti vyšetřuje policie. Kvůli krádeži identity se na ni ale zatím nikdo neobrátil.

"Policie pečlivě vyhodnotí každé oznámení, nicméně v případě nějakého poškození osobnostních práv se primárně jedná o občansko-právní spory," vysvětlil mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön.

Angličtí topenáři ale zneužití tváří svých lidí zřejmě řešit nebudou. "Krádež identity je něco, co se děje dnes a denně. Těch případů je strašně moc," uvedl IT expert Miloslav Lujka.

[chooze:article;value:481605]

Čeští zákazníci se ale podle advokáta mohli stát obětí podvodu. A nejen kvůli ceně služeb. Sympatické tváře nicnetušících skutečných řemeslníků totiž dodávají firmě na důvěryhodnosti. "Ten zákazník si právě kvůli tomu tuto firmu vybere. A tam vidím ten podvod," sdělil advokát Jan Černý.

Podvodů v Česku přibývá

V Česku se poslední dobou objevuje stále víc pochybných řemeslnických pohotovostí. Reklamu mají zaplacenou na prvních místech internetových vyhledávačů, ale neuvádějí o sobě prakticky žádné údaje. Navíc jim chybí ceníky a spojují je stejná telefonní čísla a firma stojící v pozadí. Na tu se valí jedna stížnost za druhou, přesto podniká stále dál.

Nedodání fakturace, předražené služby, neoprávněné poplatky. Desítky stížností na Servis Direkt 24 s.r.o. Společnost přitom provozuje hned několik pohotovostí, a to zámečnických i instalatérských. "Toto se děje v případě těch takzvaně šmejdských společností. A toto opravdu asi můžeme označit tímto způsobem," má jasno vedoucí právního oddělení společnosti dTest Petr Šmelhaus.

Z několika odkazů se dovoláte stejnému člověku. Zákazníky by mělo varovat několik věcí. Především absence přehledného ceníku a kontaktních údajů firmy. "Trvejte na sepsání smlouvy o dílo, která jasně stanoví, kdy to bude splněno, co bude obsahem díla a kolik to bude stát," radí mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

[chooze:article;value:477222]

Lidé si často ani neuvědomí, že zabouchnuté dveře či prasklé potrubí řeší jejich pojištění domácnosti. "Stačí zavolat na vaši pojišťovnu, kde vám poradí s dalším postupem a také řeknou, na jaké služby máte u vaší pojistky nárok," doporučila Veronika Pilková z Asociace pojišťoven. Problémové pohotovosti prý poskytovatel internetové reklamy řeší.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.