Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně, oznámil Putin

​Prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko předalo Bělorusku komplex Iskander, tedy taktický raketový systém, který může vystřelovat i jaderné hlavice. Uvedl to v rozhovoru pro televizní kanál Rossija-24.

To ale není všechno. "Od 3. dubna zahájíme výcvik posádek a 1. července dokončíme stavbu speciálního skladu pro taktické jaderné zbraně na území Běloruska," doplnil Putin. U Bělorusů už má také základnu desítka ruských letadel, které mají možnost nést jaderné hlavice.

Odpalovací vůz komplexu Iskander:

​​Iskander je schopný vystřelovat balistické střely s dosahem až 500 kilometrů, má několik verzí. Celý komplex se skládá z několika vozidel. Vy vývoji byl od konce 80. let minulého století, do služby byl systém zařazen v roce 2006.

Reakce na Velkou Británii

Jak dále Putin uvedl, běloruský prezident Alexandr Lukašenko už téma rozmístění jaderných zbraní několikrát otevřel. "Pokud jde o naše jednání s Alexandrem Lukašenkem, důvodem bylo prohlášení ministryně obrany Velké Británie, že chtějí dodávat střely s ochuzeným uranem Ukrajině, což má souvislost s jadernou technologií," objasnil Putin.

Putin si rovněž stěžoval na to, že se informace o dodávkách střel s ochuzeným uranem na Ukrajinu objevily ve chvíli, kdy byl na návštěvě Ruska čínský prezident Si Ťin-pching: "Jako by to Západ udělal naschvál, aby nějakým způsobem narušili naše jednání, nebo je ovlivnili. Nevím, co je k tomu vedlo, ale zdá se, to to bylo uděláno schválně." Poukázal také na to, že Spojené státy dlouhodobě rozmisťují taktické jaderné zbraně na území spojenců.

[chooze:article;value:496423]

Informace o dodávkách střel s ochuzeným uranem na Ukrajinu se objevily v pondělí poté, co na toto téma padl dotaz na půdě britského parlamentu. "Spolu s dodávkou eskadrony tanků Challenger 2 Ukrajině jí poskytneme i munici včetně průbojných střel s ochuzeným uranem. Ty se ukázaly jako velmi efektivní při ničení moderních tanků a obrněných vozidel," odpověděla v pondělí 20. března britská ministryně obrany Annabel Goldie.

Rusko ale má střely s ochuzeným uranem také ve své výzbroji a už je na Ukrajině využívá. "Není to něco nového, co by teď přicházelo na Ukrajinu. Rusové je používají nejen na Ukrajině, ale už po mnoho let," uvedl pro TN.cz bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Jakub Drmola.

Mezinárodní soud v Haagu vydal zatykač na Vladimira Putina. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.