Lékaři mají nový způsob brzkého odhalení Alzheimera. Nemoc vyčtou z očí

Alzheimerova choroba se řadí k největším strašákům současné medicíny. Onemocnění mozku způsobující postupný úbytek mozkové hmoty páchá škody, které se nikdy nedají zcela vyléčit. I proto je extrémně důležité nemoc odhalit včas.

Jenže i první lehké příznaky znamenají překážku pro pohodlný život. Člověk začne mít potíže s pamětí i s rozhodováním. I pokud se podaří nemoc včas odhalit a zpomalit, tyto příznaky s člověkem zůstanou.

O to větší hodnotu má objev amerických očních lékařů. "Oko je okno nejen do duše, ale i do mozku. Když se podíváme na zadní stranu oka k očnímu nervu a sítnici, vidíme přímo do nervové soustavy," řekla podle portálu CNN oftalmoložka Christine Greerová.

[chooze:article;value:485610]

Lékaři zkoumali orgány 86 lidí, kteří byli v okamžiku úmrtí v různých stadiích nervového onemocnění. Šlo především právě o jejich mozky a oči. Měli tak příležitost sledovat, jak Alzheimerova choroba postihuje nervovou soustavu a které části těla zasahuje jako první.

V rámci studií si povšimli, že právě na sítnici se Alzheimerova nemoc projevuje jako první. "Určité změny na oční sítnici byly spojené se změnami v částech mozku zodpovědných za paměť a orientaci v prostoru a čase," vysvětlila spoluautorka studie Maya Koronyo-Hamaoui.

Těchto změn si povšimli oční lékaři i na pacientech, kteří zatím nejevili jiné příznaky zákeřné mozkové choroby. Věří proto, že by poznatky publikované studie mohli využívat oftalmologové i neurologové k brzké diagnóze. Díky tomu by mohli rozvoj nemoci potlačit včas.

Úspěšný lék na Alzheimerovu chorobu se již testuje. Dokáže průběh nemoci výrazně zpomalit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.