Bojovníci Islámského státu v Sýrii surově popravili 15 sběračů pouštních lanýžů

Pouštní lanýže mají v Sýrii, ve které už 12 let zuří válka a ekonomiku drtí hospodářská krize, velkou cenu. Bledá až mírně nažloutlá houba, která roste v pouštním písku, je díky své výrazné  chuti mezi gurmány vyhledávanou a velmi ceněnou lahůdkou.

Syrští pozorovatelé tvrdí, že od února letošního roku bylo při útocích IS na sběrače lanýžů zabito nejméně 150 lidí. Většinou šlo o civilisty, které zabili buď přímo bojovníci IS, nebo nebezpečné nášlapné miny, které tito extremisté nastražili v poušti.

[chooze:article;value:474669]

"Nejméně 15 lidí, včetně sedmi civilistů a osmi místních prorežimních bojovníků, zabili bojovníci IS, kteří jim ve čtvrtek podřízli hrdla, když sbírali lanýže," uvedl vedoucí pozorovatelů Rami Abdel Rahman. Dodal, že po útoku v provincii Hamá se pohřešuje dalších čtyřicet osob. Syrská státní média o incidentu zatím neinformovala, uvádí agentura AFP.

https://twitter.com/AFP/status/1639395163922661376?cxt=HHwWgIDUgefNpsAtAAAA

Každý rok vyráží v sezóně od února do dubna stovky chudých Syřanů do rozlehlé pouště, aby si sběrem této vzácné suroviny přilepšili. Navzdory opakovaným varováním tak sběrači riskují své životy, které v poušti ohrožují nájezdy bojovníků IS a rozmístěná munice.

Při posledním útoku, který se odehrál začátkem března tohoto roku, byli podle syrských zdrojů v blízkosti pozic držených proíránskými silami zabiti tři hledači lanýžů a dalších 26 jich bylo uneseno.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.