Ukrajina má dostat ničivé zbraně s ochuzeným uranem. Rusové zuří

Britská ministryně obrany Annabel Goldieová v pondělí potvrdila, že spolu s tanky Challenger 2 pošle Spojené království na Ukrajinu rovněž tankovou munici s ochuzeným uranem. To se okamžitě stalo terčem kritiky z ruské a běloruské strany.

"Pokud se to stane, bude muset Rusko adekvátně reagovat vzhledem k tomu, že Západ tak začne používat zbraně s jadernými součástmi," uvedl v reakci ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters.

"Toto rozhodnutí nezůstane bez dopadů na rusko-britské vztahy a na vztahy na mezinárodní úrovni, kdy tyto plány Londýna zcela odmítají multilaterální instituce. Podobné akce nenecháme bez odezvy," sdělilo ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Tass.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu připomněl použití munice při válce v Jugoslávii: "Byly zde následky pro zdraví vojáků, kteří tuto munici používali. Jednalo se o vážné zdravotní obtíže a ty byly prostudovány. Nikdo ale nezkoumal, jaké měla tato munice dopady na ty, proti kterým byla použita."

Ministr zahraničí Sergej Lavrov má obavy o ukrajinské zemědělství: "Využití munice s ochuzeným uranem silně omezí, pokud ji zcela nevyloučí, schopnost Ukrajiny pěstovat vysoce kvalitní nekontaminované potraviny."

Běloruský prezident Alexander Lukašenko sáhl po výhružkách: "V momentě, kdy tato munice zasáhne pozice ruských vojáků, uvidíte hrůzostrašnou odpověď. Poslouží to jako lekce pro celou planetu."

[chooze:article;value:495908]

Co jsou to střely s ochuzeným uranem

Střely s ochuzeným uranem obsahují uranovou slitinu s velmi vysokou hustotou. Vyrábí se z vyřazených kusů uranového paliva, které se používá v jaderných reaktorech. Je to tedy v podstatě odpad, což má pro výrobce další atraktivní aspekt – jeho cena je v porovnání s jinými materiály vhodnými pro průbojnou munici nízká.

"Termín 'ochuzený' znamená, že v sobě tato munice má menší podíl štěpného izotopu U-235 než má přírodní uran. Vzhledem k vysoké hustotě a průraznosti se používá již desítky let především v protitankových zbraních a munici. Ochuzený uran není možné použít k výrobě jaderné zbraně," popsal pro TN.cz výzkumný pracovník a pedagog na Institutu mezinárodních studií FSV UK a vedoucí Peace Research Center Prague Michal Smetana.

Podle bezpečnostního analytika z Masarykovy univerzity Jakuba Drmoly se ochuzený uran používá spíš do větších střel, tedy ráže asi 30 až 40 mm a vyšší, rovněž třeba do leteckých nábojů. Může se ale objevit i u nábojů menší ráže, jak je třeba vidět na snímku níže.

​Další často zmiňovanou vlastnosti těchto střel je samozápalnost. "Poté, co začne pronikat pancířem, tam dochází ke štípání, odlétávají drobné 'piliny' s velmi vysokou teplotou a v kontaktu s hořlavým materiálem a kyslíkem dochází k zapalováním," přiblížil Drmola.

[chooze:article;value:496389]

Vliv na zdraví a životní prostředí

Jak uvádí čeští odborníci, nikdy se nepodařilo jednoznačně prokázat vliv ochuzeného uranu na výskyt závažných onemocnění u lidí. "Munice s ochuzeným uranem pro zvýšení průraznosti nemá s jadernou zbraní nic společného. Radioaktivita uranu je velmi nízká. Vliv používání takové munice ve válečných zónách na zdraví civilistů se nikdy neprokázal. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální," uvedla na sociálních sítích předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

https://twitter.com/DrabovaDana/status/1638769175643541504

Ovšem uran je těžký kov a jako takový je toxický. "Střely s ochuzeným uranem nejsou příliš radioaktivní, nicméně jedná se o toxický materiál, který může způsobovat zdravotní obtíže. O celkových zdravotních a environmentálních dopadech užívání této munice se vedou odborné debaty, ale rizika zde bezesporu jsou a je třeba se jimi zabývat," uvedl Smetana.

O negativním vlivu ochuzeného uranu použitého do munice se přitom mluví už několik dekád, zmiňován byl například v souvislosti se syndromem války v Perském zálivu, kdy začali američtí vojáci účastnící se operací Pouštní štít a Pouštní bouře trpět chronickými zdravotními obtížemi.

"Ta radioaktivita je velmi nízká a zároveň vzhledem k tomu, že se ve válce používá velké množství dalších toxických látek, tak je velice těžké určit, co je přesně příčinnou zdravotních problémů. Ať už čímkoliv zasáhnete tank a ten začne hořet, tak je v něm spousta dalšího toxického svinstva, které se dostává do vzduchu a vody," objasnil Drmola.

[chooze:article;value:496278]

Rusové tuto munici rovněž používají

Kritika z ruské strany vychází navíc poněkud naprázdno vzhledem k tomu, že tuto munici používá ruská armáda. Agentura Tass v roce 2018 například informovala, že ji mohou využívat vylepšené tanky T-80BV. Ty jsou, nebo minimálně byly, nasazené na Ukrajině.

​Článek zmiňuje také vyjádření šéfeditora ruského magazínu se zaměřením na militárie Viktora Murachovského, který uvádí, že využívání této munice není porušením mezinárodních dohod. "Není to něco nového, co by teď přicházelo na Ukrajinu. Rusové je používají nejen na Ukrajině, ale už po mnoho let," doplnil Drmola. Česká armáda podle Smetany tyto střely nevyužívá.

Podívejte se na rozhovor TN Live s bezpečnostním analytikem Danielem Koštovalem ohledně aktuální situace na Ukrajině:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.