Zahnali jsme americký torpédoborec, tvrdí Čína. Nesmysl, opáčily USA

Čínská armáda ve čtvrtek uvedla, že monitorovala a zahnala americký torpédoborec. Ten měl nelegálně vstoupit do vod kolem Paracelských ostrovů v Jihočínském moři.

Armáda měla v prohlášení podle agentury Reuters uvést, že torpédoborec USS Milius nezákonně vnikl do teritoriálních vod Číny bez souhlasu vlády. Takový krok ze strany USA prý podkopal mír a stabilitu.

"Síly budou neustále udržovat vysoký stav pohotovosti a přijmou všechna nezbytná opatření, aby rozhodně chránily národní suverenitu, bezpečnost, mír a stabilitu v Jihočínském moři,“ uvedl mluvčí tamní armády Tchien Ťün-li.

[chooze:article;value:495990]

​Podle deníku The Guardian ale americké námořnictvo označilo tvrzení Číny za nepravdivé. "Spojené státy budou i nadále létat, plavit se a operovat tam, kde to mezinárodní právo dovolí," reagovalo námořnictvo.

Nejde přitom o první takový incident. Například vloni v červenci čínská armáda uvedla, že "odvezla" americké torpédoborce ze stejné oblasti. Americké velení tehdy označilo prohlášení Číny za pravdivé. Napětí mezí Čínou a USA v této oblasti tak stále roste.

Ukrajina americké stíhačky zatím nedostane. Potřebují těžkou techniku, řekl Biden:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.