Teploty letos poprvé překonaly 20 °C. Přijde ale prudké ochlazení a sníh

Dvacet stupňů hlásí například stanice Plzeň-Bolevec, České Budějovice–Rožnov, Dobřichovice nebo Brandýs nad Labem. Ve středu jsme tak s 20 °C naměřili nejvyšší teplotu od začátku roku. Tento primát doposud překvapivě připadal na 1. leden, kdy v Javorníku odpolední teploty vystoupily na 19,6 °C. Vloni byla první dvacítka naměřena v Jičíně 22. března, o rok dříve už 23. února a v roce 2020 to bylo 9. března.

Dvacítky nás ohřejí do pátku

A teplé jihozápadní až západní proudění bude mít zelenou i během čtvrtečního dne – nejvyšší odpolední teploty budou opět stoupat vysoko, na jižní Moravě i přes 20 °C. Zejména tam nejsou vyloučené teplotní rekordy. Jinak bude převládat velká oblačnost, oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Zejména na severu a severozápadě území místy přeháňky.

V pátek bude oblačno až zataženo, během odpoledne na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 14 až 18 °C, na jižní Moravě 20 °C. Během dne bude větrno.

​O víkendu musíme počítat s ochlazováním

Mírné ochlazení přinese víkend – na hory se vrátí sněžení. Také bude větrno, takže pocitová teplota bude snižována. V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 8 až 12 °C, na jihovýchodě bude tepleji – kolem 14 °C.

[chooze:article;value:496206]

​Počátek příštího týdne přinese návrat sněhových vloček

Počátek příštího týdne přinese další citelný propad teplot vzduchu – od severu sem pronikne studený vzduch a vrátí zimní počasí. V úterý by mělo sněžit i v nížinách. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od středních poloh srážky sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. V úterý bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách přechodně i déšť se sněhem. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.