Hygiena varuje před e-cigaretami. Obsahují příliš mnoho toxického nikotinu

Pražská hygienická stanice vydala varování před jednorázovými elektronickými cigaretami. Jedná se o typ ELF BAR Lux 1500 Disposable Pod Grape Energy. Číslo rizikové šarže je EP017303. Datum výroby u nebezpečných cigaret je 16. června 2022.

Důvodem pro varování je vysoká přítomnost nikotinu, kterou ostatně výrobce uvádí i na obalu. Objem náplně je 4,8 mililitru, přičemž koncentrace nikotinu činí 50 miligramů na mililitr, tedy 5 procent.

[chooze:article;value:489430]

Taková koncentrace vysoce převyšuje nejen povolené normy, ale i hodnoty, při kterých hrozí uživatelům újma na zdraví. Maximální povolený objem náplně v jednorázových elektronických cigaretách činí 2 mililitry a nikotinu v něm nesmí být víc než 20 miligramů na mililitr.

V jediné nebezpečné cigaretě je celkem 240 miligramů nikotinu. "To je přibližně šestkrát vyšší hodnota než toxická dávka, při které se u uživatele mohou projevit vážné zdravotní potíže v důsledku otravy po požití elektronické cigarety," varuje Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Vdechování ale není jediným rizikem, které takto koncentrovaný nikotin představuje. Pokud totiž dojde k porušení obalu náplně, a ona tak unikne, může ji člověk spolknout nebo ji vstřebat i kůží. Podle varování hygieniků může být látka v takovém případě při dostatečně velkých dávkách smrtelná.

Vysoké ceny cigaret kuřáky neodradily. Řada z nich přesedlala na elektronické cigarety:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.