Drahé nájmy drtí studenty. Často musí volit mezi brigádou a školou

Náklady za bydlení bývají nejvyšší položkou domácností a u studentů, kteří se rozhodli osamostatnit, tomu nebývá jinak. Jenže náročné studium a aktuální krize, která zvýšila ceny nájmů, jim moc nepomáhá. Takovou situaci zažívá i 25letá studentka Nikola, která se svým platem vyjde sotva z měsíce na měsíc.

"Jsem na magisterském studiu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy," sdělila redakci TN.cz studentka historie Nikola, která chce působit jako učitelka na základní škole. "Do toho si letos dělám pedagogické minimum, abych mohla začít učit," dodala. Na jinou práci jí teď ale moc času nezbývá.

I tak se ale snaží vydělat nějaké peníze prací na recepci. "Příliš to ale nevynáší. Vzhledem k tomu, že studiem trávím hodně času, si náročnější práci zatím dovolit nemůžu," vysvětlila. "Ve zbytku volného času totiž píšu diplomovou práci," dodala.

[chooze:article;value:495072]

​Nikola ale není jedinou studentkou, kterou problém s financemi trápí. V podobné situaci je i 24letá Marie, která studuje v Hradci Králové. Kvůli financím ale bydlí s rodiči kousek od Prahy. A aby si stihla vydělat peníze alespoň na běžné náklady, přiznává, že občas vynechá výuku a jde do práce.

"Bydlení přímo u univerzity by mi vše usnadnilo, ale finančně se mi nevyplatí, a to i přesto, že mám brigádu. Je pro mě levnější dojet párkrát týdně do Hradce než se tam přestěhovat," vysvětlila. Hodiny strávené dojížděním jí ale stále brání v tom, aby si našla lépe placenou práci.

Ve velkých městech je navíc pronájem bytu výrazně nákladnější záležitostí. S tím souhlasí i ekonom České spořitelny Michal Skořepa. "Studentské pronájmy se mezi městy liší podobně jako pronájmy obecně, a tedy, že nejdražší studentské bydlení je v největších městech, ovšem s pomyslnou slevou ve městech se sociálně spíše slabší populací, jako je Ústí nad Labem nebo Ostrava," vysvětlil na dotaz redakce TN.cz.

[chooze:article;value:470775]

​Vyčkávat se nevyplatí

Ekonom Dominik Stroukal navíc upozorňuje, že situace na trhu s nájmy se pravděpodobně jen tak nezmění. "Dlouhodobě budou mít tendenci klesat úrokové sazby a s tím i nájmy proti cenám nemovitostí, ale vyčkávat pro studenty, kteří potřebují bydlet hned, nedává smysl," popsal Stroukal vyhlídky do budoucna.

Místo toho by se studenti měli soustředit na to, za co utrácejí. "Jedná se hlavně o sport a další koníčky či zábavu. Zde je výše nákladů značně individuální a právě v této kategorii nákladů se dá výrazně šetřit. Například popíjení v baru je nákladná záliba, naopak procházka v parku nic nestojí," uvádí jako příklad hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Čekání se nevyplatí ani podle Skořepy. "Trh s nájemným se rozhodně nevyvíjí tak dynamicky, aby dávalo nějaký velký smysl čekat, že během několika málo měsíců ceny výrazně klesnou," konstatoval ekonom.

​"Spíš dává smysl věnovat větší čas hledání příznivé nabídky, třeba i za cenu přijetí dalšího spolunájemníka, samozřejmě pokud možno studenta, o kterém víme, že společné bydlení s ním nebude utrpením," nabádá.

[chooze:article;value:494826]

Bydlení na kolejích

Spolubydlení se ale nemusí vyplatit vždy. Právě třeba v Praze vyjde podle Stroukala dráž. "U nájmů musí studenti akceptovat tržní ceny, které nejrychleji zvedly nájmy v Praze a nejpomaleji v Ostravě. Studium se spolubydlením v Praze se tedy prodraží nejvíce," vysvětlil.

Vhodnou alternativou ale může být bydlení na kolejích. Tam podle ekonoma z Metropolitní univerzity Dominika Stroukala nemusí nutně platit pravidlo čím větší město, tím vyšší nájem. "U kolejí to nutně neplatí, protože tam i v Praze lze najít místa, kde ceny ubytování zůstávají i přes vysokou inflaci relativně nízko," uvedl.

Bydlení na kolejích představuje nejlepší řešení i podle ekonoma Křečka. "Studenti, kteří musí obracet každou korunu, by měli zůstat ubytovaní u svých rodičů. V případě, že to není možné, tak nejvýhodněji vychází vysokoškolské koleje či velké byty, ve kterých bydlí více studentů najednou. Dříve byla výše nájemného podobná splátce hypotéky na vlastní byt. Nyní jsou však hypotéky velice drahé, takže studentům se koupě vlastní nemovitosti výrazně vzdálila," uvedl.

[chooze:article;value:495045]

​Vhodná je i dlouhodobá brigáda

Ekonomové se shodují na tom, že studentům v cestě za hledáním vhodného podnájmu pomůže dlouhodobá brigáda. Tu doporučuje právě Skořepa. "Jde nejen o finanční přilepšení, ale také o užitečné nahlédnutí do fungování praktického světa mimo samotnou školu," vysvětlil.

Práce při studiu je v dnešní situaci více než vhodná i podle Stroukala. "Osobně se domnívám, že není ostuda při studiu pracovat, některé školy tomu vychází vstříc a příznivá je i situace na trhu práce, kdy při rekordně nízké nezaměstnanosti studenti snadno najdou uplatnění za slušné peníze i ve flexibilním režimu," dodává Stroukal.

Úřady musí šetřit. Různými způsoby omezují spotřebu elektřiny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.