Dagmar Havlová slaví 70. narozeniny. V které roli ji máte nejraději? ANKETA

Dáma mnoha talentů, tak by se zajisté dala popsat herečka Dagmar Havlová, rozená Veškrnová. Za svůj život si získala bezpochyby obdiv tisíců diváků ať už ve hraném filmu, nebo v divadle. Poprvé zazářila v Holkách z porcelánu, kam ji obsadil režisér Juraj Herz. Hned po prvním setkání rozpoznal její komediální nadání a obsadil ji do role rozlítané Dany. 

Druhou příležitostí pro ni byla už hlavní role ve filmu Holka na zabití, kde jako ztřeštěná Anna Šipulová hledá v krkonošském hotelu svou kamarádku Gitu a postupně rozplétá napínavý detektivní příběh. Po velkém úspěchu filmu chtěl Juraj Herz natočit s Dagmar Havlovou pokračování s názvem Automatická holka, jenže herečka před natáčením otěhotněla.

[chooze:article;value:472126]

"Holka na zabití, kterou pro mě Juraj Herz připravoval už od Holek z porcelánu, měla mít pokračování Automatická holka, kde měla hrát i moje sestra. Ta se ale nakonec nenatočila. Záhy jsem totiž zjistila, že čekám Ninušku," svěřila se Dagmar Havlová na instagramu. Spekulovalo se ale také, že snímek Herzovi nedovolili natočit komunisté.

Kariéra Dagmar Havlové se však rozjela na plné obrátky a herečka se objevila hned v několika známých filmech. Zahrála si například v Partě hic, Dni pro mou lásku, Upíru z Feratu, Trháku a v komediích Zítra to roztočíme, drahoušku! a Co je doma, to se počítá, pánové... Jednou z jejích ikonických rolí se stala i postava Magdaleny v sérii Ohnivé ženy, kde se objevila po boku Jany Hlaváčové.

[chooze:poll;value:5a13bc24b66103b6121b6680a6fca212315f8e4e]

Se Zdeňkem Podskalským, který úspěšnou trilogii režíroval, spolupracovala i na filmu Křtiny. V tu dobu Dagmar Havlová ztvárnila i vtipné role v dětských filmech o Chobotničkách z II. patra, kde se jako maminka neustále hádala s Pavlem Zedníčkem, či v seriálu Návštěvníci, kde se snažila vychovat nezbedného syna Adama. Režisér František Filip ji také obsadil do seriálu Cirkus Humberto.

Ani po revoluci se hereččina kariéra nezastavila, ba naopak. Kromě působení v Divadle na Vinohradech se Dagmar Havlová objevila i ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag nebo v seriálech Bylo nás pět, Území bílých králů a Život na zámku. Když herečku Jiří Suchý v 90. letech seznámil s Václavem Havlem, její život se obrátil vzhůru nohama. 

[chooze:article;value:471135]

V roce 1997 se za tehdejšího prezidenta provdala a stala se první dámou České republiky. Kvůli svým tehdejším povinnostem se vzdala herecké dráhy a věnovala se plně manželovi a své nově nabyté roli. Až o deset let později se k herectví začala vracet a objevila se například ve filmu Kanadská noc a na jejím domovském vinohradském jevišti. Divadlo na Vinohradech definitivně opustila před necelým rokem. S herectvím naštěstí neskončila, nedávno ztvárnila například vtipnou roli ve filmu Vlastníci či státní zástupkyni v minisérii Případ Roubal.

Kromě hereckého talentu hraje Dagmar Havlová i na několik nástrojů. "Moje španělka a já. Uměla jsem dost dobře hrát. Rozhodně líp než na klavír, kde nade mnou některý z rodičů stál s rákoskou. Kytaru jsem si svobodně vybrala a oslňovala kluky na klepači. Proto mě bavila víc. Trampské i romantické. Ani nevím, kam se při stěhování poděla. Každopádně, když na mě vykoukla z archívu fotka s ní, zastesklo se mi. Po hraní i bezstarostném mládí," zavzpomínala před časem na své začátky Dagmar Havlová. 

[chooze:gallery;value:30876]

Podívejte se, jaké vlastnosti má Dagmar Havlová společné s Markétou v Případu Roubal:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.