Buďte v obraze: Jak jednoduše zjistíte svou spotřebu plynu?

Zjistit svou spotřebu plynu je poměrně jednoduché. Prostě se podíváte na plynoměr a zapíšete si aktuální hodnotu spotřeby v metrech krychlových (m3). To samé pak uděláte za nějaký čas – například poté, co jste uvařili oběd, nebo druhý den – a rozdíl naměřených hodnot vám ukáže spotřebu plynu.

Pokud takto naměříte více dnů, můžete si vypočítat průměrnou denní spotřebu plynu. Po převodu výsledné hodnoty na megawatthodiny, který si ukážeme dále, a vynásobení vaší cenou z faktury za plyn zjistíte, kolik vás vaření nebo topení plynem bude přibližně stát.

Plyn se účtuje v megawatthodinách. Je to přesnější

Už jsme to trochu nakousli. Plynoměr měří spotřebu plynu v objemových jednotkách, ale dodavatel energií vám bude plyn účtovat podobně jako elektřinu v megawatthodinách (MWh). Proto je dobré umět tyto jednotky mezi sebou převádět.

Nejdříve si však řekněme, proč to tak vůbec je. Proč takto dodavatelé komplikují život sobě i vám? Nestačilo by měřit i účtovat plyn v metrech krychlových? Nestačilo. Účtování v megawatthodinách je totiž daleko přesnější než starý systém s pevnými cenami za m3 plynu. Je to dáno tím, že zemní plyn může mít různou výhřevnost podle toho, z jaké lokality pochází.

Dodavatelé proto objem plynu na megawatthodiny poměrně složitě přepočítávají, díky čemuž nikdo netratí. Spotřebu plynu v metrech krychlových si však můžete s velmi dobrou přesností spočítat i vy. Stačí jen pracovat se vzorcem, který říká, že 1 m3 zemního plynu = 0,01055 MWh energie.

Hodnotu odečtenou na plynoměru proto vynásobte tímto číslem a zjistíte svou spotřebu zemního plynu v megawatthodinách. Stále to není jasné? Koukněte na příklady níže.

Převod m3 zemního plynu na kWh jasně a stručně:

Jednotka

Název jednotky

Přibližný převod

m3

metr krychlový

1 m3 = 0,01055 MWh

MWh

megawatthodina

1 MWh = 94,8 m3

Například:

  • 10 m3 = 0,105 MWh
  • 30 m3 = 0,3165 MWh
  • 50 m3 = 0,5275 MWh
  • 1 MWh = 94,8 m3

S odečtem vám může pomoci dodavatel

  • Odhad spotřeby a nákladů na plyn je možné udělat i jednodušeji. Dodavatelé – a E.ON není výjimkou – obvykle umožňují provést odhad vyúčtování na svém zákaznickém portálu nebo v mobilní aplikaci. A to kdykoli potřebujete.

Máme naměřeno. A co dál?

Ať už si spotřebu zemního plynu odečtete podle našeho návodu sami, nebo vám ji připraví dodavatel, výsledkem bude lepší povědomí o hospodaření s energiemi. Získáte lepší představu o tom, kolik za plyn letos zaplatíte, což se vám může hodit třeba pro vaše finanční plánování. A to se v době drahých energií hodí.

Mít přehled o spotřebě je také dobrou motivací po energetické úspory. Z toho důvodu si někam uložte výsledky vašeho měření nebo odhad vyúčtování od dodavatele, abyste si mohli příští rok udělat meziroční srovnání spotřeby a zjistili tak, zda se vám daří energiemi šetřit.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.