Ve které zemi žijí nejšťastnější lidé? Česko na tom není vůbec špatně

Šťastní lidé žijí na celém světě, ale ti nejšťastnější žijí ve Finsku. Alespoň to vyplývá z žebříčku World Happiness Report neboli Světové zprávy o štěstí, která pravidelně zkoumá životy lidí ve zhruba 150 státech po celém světě. Pořadí na medailových pozicích je letos beze změn. Žebříček opět ovládly severské státy, po vítězném Finsku je totiž na druhém místě Dánsko a na třetím Island.

"Severské země si zaslouží zvláštní pozornost ve světle jejich obecně vysoké úrovně osobní i institucionální důvěry," uvedli autoři zprávy. Za mimořádným úspěchem Finska, které zvítězilo už pošesté v řadě a opět s velkým náskokem, stojí podle odborníků hned několik aspektů. "Zdá se, že Finsko vyniká díky schopnosti finského sociálního systému pomoci svým občanům, kteří se tak cítí, že je o ně postaráno," popsal Frank Martela z finské Aaltovy univerzity pro web Forbes. "Věci jako relativně štědré dávky v nezaměstnanosti a téměř bezplatná zdravotní péče pomáhají zmírňovat pocity neštěstí a zajišťují, že je ve Finsku méně lidí, kteří jsou velmi nespokojení se svým životem," dodal Martela.

[chooze:article;value:492414]

​Na čtvrtém místě skončil letos Izrael a vystřídal tak Švýcarsko, které tentokrát skončilo osmé. Polepšilo si také například Švédsko, Kanada, Belgie nebo Litva, která si během šesti let polepšila dokonce o 30 míst.

Česko v TOP 20

Češi si sice často stěžují na řadu různých věcí, ale v indexu štěstí obsadili pěkné 18. místo. Zůstali tak na stejném místě jako v roce 2022 a jsou šťastnější než například Španělé (32. místo), Italové (33.) nebo Poláci (39.). 

​​Naopak pohoršili si třeba obyvatelé Lucemburska (pokles o tři místa na deváté místo), Irska (pokles o jedno místo na číslo 14), Německa (pokles o dvě místa na pozici 16) a Spojeného království (pokles o dvě místa na číslo 19). Francie dokonce vypadla ze seznamu 20 nejlepších.

Smutný konec tabulky

Z žebříčku logicky vyplývá také skutečnost, kde jsou lidé nejméně šťastní. Na úplném konci jsou opět Afghánistán a Libanon. Válkou zmítaná Ukrajina se umístila na 92. místě, Rusko skončilo na 70. pozici.

Světovou zprávu o štěstí pro OSN každoročně zpracovává Kolumbijská univerzita v New Yorku. Jednotlivé země hodnotí na základě takzvaného indexu štěstí. Tvoří ho faktory typu hrubý domácí produkt na obyvatele, délka života, korupce, dostupnost zdravotní péče, možnost dělat svobodná rozhodnutí, štědrost a bezpečnost. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.