Připravte se provést jaderný útok kdykoliv, nařídil Kim Čong-un armádě

Severní Korea odpálením balistické rakety o víkendu simulovala jaderný útok na Jižní Koreu. Pátou raketovou demonstrací za tento měsíc země protestovala proti největším společným vojenským cvičením mezi USA a Jihem za poslední roky, upozornila agentura AP.

Komunistická země při nedělním testu odpálila raketu vybavenou maketou jaderné hlavice, která uletěla 800 kilometrů a poté zasáhla cíl ve výšce 800 metrů nad hladinou Japonského moře. Právě toto místo mělo představovat "významný cíl nepřítele", uvedla severokorejská agentura KCNA.

[chooze:article;value:494182]

​Kim Čong-un na test dohlížel spolu s dcerou. Poté prohlásil, že kombinované taktické cvičení výrazně posílilo skutečné válečné schopnosti armády. Země podle vůdce musí dál navyšovat svou schopnost jaderného odstrašení.

Odpálením rakety KLDR vyslala důraznější varování nepříteli. Podle Kim Čong-una dává Jižní Korea jasně najevo, že chce navzdory opakovaným varováním rozpoutat válku, a tomu je potřeba se bránit. Spojenci naopak trvají na tom, že jejich společné rozsáhlé cvičení vyvolala potřeba reagovat na nebezpečí ze strany KLDR.

Letos už komunistická země podle AP odpálila kolem 20 raket, loni jich bylo více než 70, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

KLDR loni v říjnu přiznala, že nacvičovala útok jadernými zbraněmi :

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.