Úřady musí šetřit. Rozmanitými způsoby omezují spotřebu elektřiny

V jihlavské nemocnici mají stovky počítačů s monitory. Donedávna běžely prakticky nonstop. Teď už ne. Šetří. "Naše IT přišlo s úplně jednoduchou novinkou po 30 minutách se vypne monitor počítače a po dalších 30 minutách samotný počítač," sdělila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Nemocnice tímto jednoduchým opatřením ušetří skoro 100 tisíc měsíčně.

Na chrudimské radnici používají recyklované tonery. Ty jsou čtyřikrát levnější než originální. Roční úspora je díky tomu 100 tisíc korun. Lidé ve Žďáru nad Sázavou zase už od konce minulého roku kromě zákonem daných dokumentů a písemností dostávají vše elektronicky místo poštou. Náklady jsou třetinové. 

"Jsme si vytkli cíl ušetřit na poštovném ročně 350 tisíc korun," řekl starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos (STAN). V Národním památkovém ústavu a také na ministerstvu zemědělství se hezky projdete. Výtahy tu v rámci šetření čas od času nejezdí. 

[chooze:article;value:495263]

"Mimo jiných opatření jsme zavedli také takzvané pátky bez výtahu, při kterých vypínáme také náš páternoster," informoval mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. 

V budovách Senátu se zase musel každý uskrovnit na toaletách. "Systém spočívá mimo jiné v tom, že byla na toaletách až na výjimky využívána pouze studená voda," poznamenala mluvčí Lada Faldynová.

A přiobléct se museli pracovníci polostátního gigantu ČEZ. V jaderné elektrárně Dukovany stáhli teplotu v administrativních budovách v kancelářích na 20 stupňů. "Jsme uspořili 15 procent plynu a 13 procent elektřiny, řádově se jedná o úsporu v milionech korun," upozornila mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Teplotu snížili i úředníkům třeba na ministerstvech průmyslu nebo kultury. Tam také v rámci šetření odpojili a vyhodili nebo vyměnili za energeticky šetrnější desítky elektrospotřebičů, hlavně lednic, varných konvic nebo přímotopů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.