Pokuta 50 000 Kč! Nehrozí i vám?

Domácnosti, které využívají kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy, tedy ty nejvíce znečišťujících životní prostředí, je budou muset do 31. srpna 2024 vyměnit. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta až 50 000 Kč. A to dokonce opakovaně!

​Sice to vypadá, že do termínu povinné výměny je ještě daleko, ale vzhledem k vysokému zájmu o ekologické zdroje tepla a vytápění mezi Čechy v posledních letech se může s přibližujícím termínem povinné výměny prodloužit čekací doba na realizaci. Zároveň nelze vyloučit další překážky, které realizační termín ještě více protáhnou.

​„Nejčastějším zdrojem, za které jsou typy kotlů na tuhá paliva vyměňovány, jsou tepelná čerpadla. Ty vytopí domácnost a ohřejí vodu úplně stejným způsobem, akorát výrazně ekologičtěji a ekonomičtěji, tedy levněji,“ upřesňuje Jakub Mahel, jednatel společnosti Acetex, která se instalacemi tepelných čerpadel zabývá, a pokračuje: „Aby bylo dosaženo co největší úspory a efektivity, je potřeba maximálně eliminovat tepelné ztráty budovy, tedy lidově řečeno, aby do domu natáhlo například netěsnícími okny.“

​​Stát vám zaplatí až půlku tepelného čerpadla

Právě příprava domu před instalací nového zdroje vytápění může realizační proces zdržet a k výměně kotle nemusí dojít do požadovaného termínu. Proto by se majitelé na realizační firmy měli obrátit už nyní.

Jakub Mahel z Acetexu doplňuje: „My zájemcům poskytujeme úvodní konzultaci zdarma. Při ní technicko-obchodní odborník přímo v domácnosti odhalí případné nedostatky, které je potřeba před instalací tepelného čerpadla vyřešit. Navrhne i vhodný postup včetně vyřízení možné dotace, například na zateplení domu, výměnu oken a podobně.“

​Instalace tepelného čerpadla začíná přípravou projektové dokumentace. Zároveň je podána žádost o státní dotaci. Ta je poskytována z programu Nová zelená úsporám až do výše 100 000 Kč a může pokrýt až 50 procent výdajů na realizaci, tedy uhradit půlku nákladů. Během této fáze dochází také k odstranění případných nedostatků, třeba ke zmíněné výměně oken.

Pět kroků, jak stihnout výměnu včas a nedostat pokutu

Abyste se vyhnuli zbytečnému stresu a hrozbě vysoké pokuty, začněte už teď. Stačí pět jednoduchých kroků:

  1. Najděte si spolehlivou firmu, která provede úvodní šetření přímo u vás v domácnosti zdarma a férově vám řekne, jak bude realizace probíhat a kolik bude stát. 
  1. Vždy hleďte na to, abyste měli nainstalované pouze značkové a kvalitní přístroje, které mají dlouholeté záruky a splňují podmínky pro udělení dotace. 
  1. Vyberte si takovou firmu, které za vás vyřídí kompletní žádost o státní dotaci a bude hlídat její vyplacení. 
  1. Profesionální firmě by samotná instalace tepelného čerpadla neměla trvat déle než tři dny a v případě typu čerpadla vzduch-voda k ní není třeba stavebního povolení. 
  1. Záruční, ale i pozáruční servis je v případě seriózních dodavatelů naprostou samozřejmostí. Ověřte si, že ho vámi vybraný dodavatel poskytuje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.