Nejromantičtější slovenské místo je zničeno. Hořelo centrum Banské Štiavnice

Banka lásky, tedy budova, ve které žila Marína z básně Andreje Sládkoviče, byla v plamenech. Kromě budovy, do které si milenci odkládají symboly lásky, hořela i pizzerie, umělecká škola, hornické muzeum, základní umělecká škola či soukromý dům, informoval web tvnoviny.sk. Požár vznikl v Bance lásky. Pravděpodobně za něj může elektrický zkrat.

"Situace je velmi vážná, kromě zasahujících hasičských týmů je na místě vícero policejních hlídek z Banské Štiavnice, Žarnovic nebo Žiaru nad Hronom. Na místo byli vysláni i kriminalisté," informovala na facebooku slovenská policie. 

Hořet začalo v sobotu dopoledne, požár dostali hasiči pod kontrolu až večer. Dohašovat budou pravděpodobně až do nedělního dopoledne. Plameny zasáhly sedm budov, některé vyhořely od základů po střechu. "Kromě vojenských hasičů budou nasazeni také vojáci, kteří budou pomáhat s odvozem dokumentů z místního archivu a kulturních památek z nedalekého muzea pro případ rozšíření požáru," upřesnilo slovenské ministerstvo obrany.

[chooze:article;value:495384]

Na místě zasahovalo přes 300 profesionálních i dobrovolných hasičů. "Zasahující příslušníci odpojili budovu od elektřiny, provádějí hasební práce, evakuují osoby z restaurace, ochlazují přilehlé budovy a vynáší z budovy předměty," sdělila mluvčí slovenských hasičů Katarína Križanová.

Na místo se podle webu topky.sk vydal také pověřený ministr obrany Jaroslav Naď a pověřený premiér Eduard Heger, který pochválil hasiče a přislíbil městu vládní pomoc. "Je mi nesmírně líto, že centrum Banské Štiavnice, jednoho z nejkrásnějších měst na Slovensku, zachvátil ničivý požár," napsala na facebooku prezidentka Zuzana Čaputová. 

[chooze:gallery;value:30843]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.