Evropští členové NATO zbrojí. Může za to ruská invaze na Ukrajinu

Ruská agrese se promítla do peněženek obyvatel velké části světa. Ruce si však mnou výrobci zbraní a jejich distributoři. A to hlavně ti, kteří dodávají letadla, válečné lodě, tanky, dělostřeleckou techniku, rakety a další těžké obranné systému do Evropy. Oproti období mezi lety 2013 až 2017 se za roky 2018 až 2022 zvýšil jejich počet dodaný na kontinent o 47 procent, uvedl Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI).

Narůstající počet zbraní zaznamenávají v posledních letech i státy Blízkého východu. Katar, Saúdská Arábie a Egypt je nakupovaly ve velkém. Počet dodávek na některých místech ale i klesal, například v Africe, kam doputovalo o 40 procent vybavení méně. Nižší dodávky hlásí i americké státy (o 21 procent méně), státy v Asii (-7,5 procenta) i Oceánii (-8,8 procenta).

"Přestože celosvětově došlo k poklesu transferů zbraní, transfery do Evropy prudce vzrostly v důsledku napětí mezi Ruskem a většině ostatních evropských států. Po ruské invazi na Ukrajinu chtějí evropské státy dovážet zbraně ve větším množství a rychleji," přidal vedoucí programu SIPRI pro transfery zbraní Pieter D. Wezeman. Evropští členové NATO nakoupili o 65 procent zbraní více.

[chooze:article;value:494541]

Situace se změnila i mezi dodavateli. Počet vyvezených ruských zbraní se snížil a zaměřuje se především na Čínu a Egypt. "Je pravděpodobné, že invaze na Ukrajinu ještě více omezí ruský vývoz zbraní. Je to proto, že Rusko bude upřednostňovat zásobování svých ozbrojených sil," přidal Wezeman. Celkový podíl Ruska na trhu tak klesl z 22 procent na 16.

Ještě více dařit se začalo dosavadní jedničce. Spojené státy americké v poslední pětiletce prodaly 40 procent vybavení na trhu. Ve velkém dovážely například na Blízký východ. Zbrojařskou velmocí se stává Francie, která například zaplnila vzniklou díru v Indii, kam klesl importu ruských zbraní. Oproti předchozímu období prodali Francouzi o 44 procent vybavení více.

Kromě zmíněných Spojených států amerických, Ruska a Francie čekala řada změn i na další velké hráče ve vývozu těžké techniky. Pokles zaznamenala Čína, Velká Británie, Španělsko, Izrael a Německo. Na druhé straně jsou Itálie (vyvezla o 45 procent zbraní více) a Jižní Korea (o 74 procent více). Podle agentury Reuters se očekává, že v nadcházejících letech nejspíše poroste celosvětový počet jaderných zbraní.

Hlavní zbraní Ruska je plyn:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.