Sem už se Putin nepodívá. V těchto zemích ho musí hned zatknout

Dokud je Putin v Rusku, nehrozí mu, že jej zatknou. Mezinárodní zatykač má tak v tuto chvíli jen jeden následek, upozornil web stanice NDTV. Nemůže vyrazit do 123 zemí, které ratifikovaly Římský statut Mezinárodního trestního soudu. Ty mají totiž povinnost ho zatknout.

"Rozhodnutí soudu nemají pro naši zemi žádný význam. Rusko s tímto orgánem nespolupracuje," reagovala už v pátek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová na telegramu.

A zemí, pro které nemají rozhodnutí ICC význam, je na světě více. Putin se tedy stále může vydat do Číny, Indie, Saúdské Arábie či Korejské lidově demokratické republiky. Teoreticky by mohl navštívit i amerického prezidenta Joea Bidena v USA. To se ale vzhledem ke vztahům obou zemí, obzvláště po loňské invazi Rusů na Ukrajinu, pravděpodobně nestane.

[chooze:article;value:495524]

Zemí, kde musí Putina hned zatknout, je ale násobně více. "Podle zákona mají všichni účastníci řízení zákonnou povinnost plně spolupracovat se soudem. To zahrnuje povinnost zatknout osobu v souvislosti s vydaným zatykačem," upozornil předseda tribunálu Piotr Hofmański pro stanici Al Džazíra 

Nevydá se tedy do žádné země Evropské unie. V celé Evropě může jen do Běloruska. Zatkli by ho například i v Austrálii, Kanadě, Mexiku, Brazílii, Argentině, většině afrických zemí nebo v Japonsku. Nejenže se do těchto zemí tedy už nevydá na oficiální návštěvu, ale pokud jednou nebude ruským prezidentem, nemůže tam ani na dovolenou.

Mapa zemí (modře vyznačené), kde Putina musí rovnou zatknout:

Tribunál v Haagu vydal zatykač na Putina:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.