Nové plány Ruska a Číny. Si Ťin-pching s Putinem chystají zásadní oznámení

Blížící se návštěva Si Ťin-pchinga v Moskvě budí obavy. Čína by mohla sehrát klíčovou roli v ruské válce proti Ukrajině, pokud by režimu Vladimira Putina dodala zbraně a jinou vojenskou techniku. Západ v čele s USA už před takovým krokem Peking varoval.

Prezidenti dvou spřátelených mocností chystají na pondělí zásadní prohlášení, informovala agentura RIA Novosti. "Oba vůdci se dohodli, že v čínských a ruských novinách publikují svoje články, ve kterých zhodnotí vztahy mezi zeměmi," řekl Putinův poradce pro mezinárodní záležitosti Jurij Ušakov.

[chooze:article;value:495411]

Měly by předurčit i to, jakým směrem se budou jednání mezi Putinem a Si Ťin-pchingem ubírat. Rusko si poté, co ho Západ uvrhl do ekonomické izolace, buduje v Číně hlavního strategického spojence. Podle mnohých politologů ale Peking nevnímá Moskvu jako sobě rovnou a hodlá ji pouze využít k dosažení svých geopolitických zájmů.

Takovému pohledu by nahrával i čínský zdrženlivý přístup k situaci na Ukrajině. Komunistický režim Rusko otevřeně nepodpořil ani neodsoudil, aby si nerozkmotřil USA a Evropskou unii, svoje největší obchodní partnery. Současně ale v posledním roce roste i napětí mezi Čínou a Západem kvůli Tchaj-wanu.

[chooze:article;value:495289]

Čínský velvyslanec v Moskvě Čang Chan-chuej prohlásil, že provázanost Ruska a Číny bude čím dál užší. "Čína a společně s ní i Rusko budou nadále prosazovat principy multipolárního světa a demokratizace mezinárodních vztahů, poskytovat spolehlivé záruky globální strategické rovnováhy a stability," řekl.

Návštěva čínského prezidenta začne v pondělí a potrvá tři dny, uvedla agentura Reuters. Co přesně bude s Putinem řešit, je zatím otázkou, tématu války se ale zcela určitě nevyhnou.

Rusko má pět kandidátů na prezidenta. Putin mezi nimi není:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.