Nemocnice čelí kyberútokům. Chybí jim navíc IT specialisté i peníze

Benešov, Brno, Karlovy Vary nebo Česká lípa. S kybernetickými útoky se setkaly nemocnice po celém Česku. "Nemůžeme si posílat mezi sebou emaily, nemůžeme si objednávat obědy. Poskytovaná zdravotní péče nebyla nijak omezena. Lékárna je mimo provoz," informovala mluvčí Nemocnice Česká Lípa Andrea Beranová.

Počet kybernetických útoků na česká zdravotnická zařízení se podle NÚKIBu za poslední tři roky ztrojnásobil. Týdně v Česku proběhne zhruba 1 800 útoků. 

"Nemocnice patří do top 3 cílů. Téměř 90 % všech nemocnic už zažilo nějaký kybernetický útok. Se zvyšující se digitalizací zdravotnických organizací bude tento trend pokračovat. Je to způsobené tím, že je to prostředí, které obsahuje velké množství citlivých dat a je tam tedy co krást," upozornil bezpečnostní expert Miloslav Lujka.

[chooze:article;value:493839]

Nově budou nemocnice spadat pod kybernetický zákon. "Cílem je posílit unijní kybernetickou bezpečnost a sjednotit pravidla pro její zajišťování napříč Evropskou unií. Bude existovat užší skupina, na kterou budou kladeny vyšší požadavky, srovnatelné s požadavky stávajícího zákona, a skupina, na kterou budou kladeny nižší požadavky tak, aby byla finanční a administrativní zátěž pro tyto organizace únosná a přiměřená," sdělil NÚKIB.

Některé nemocnice se ale potýkají s nedostatkem peněz a personálem. "Finanční prostředky se snažíme čerpat z dotačních titulů, protože z vlastních zdrojů bychom požadavky pokrýt nedokázali. Personál se snažíme doplňovat průběžně, ale není to jednoduché," řekl mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

[chooze:article;value:492966]

"Ústřední vojenská nemocnice je již v režimu současného zákona o kybernetické bezpečnosti. Protože jako státní příspěvková organizace hradíme samozřejmě platy zaměstnanců z tabulkových platů, tak v tom vidíme určité problémy," sdělil náměstek ředitele ÚVN Zdeněk Brabec.

"Do ochrany proti kybernetickým útokům investujeme pravidelně, bez ohledu na to, jestli těch útoků přibývá nebo ubývá. Největší problém nebo úskalí toho, čemu čelíme ve zdravotnictví, je spolupráce s dodavateli zdravotnických zařízení a technologií," poznamenal vedoucí odboru informatiky IKEMu Petr Raška.

Změna, na kterou má dohlížet Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, má začít platit od poloviny příštího roku. 

Roste poptávka po IT specialistech. Mohou za to časté kyberútoky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.