Nejromantičtější slovenské místo v ohrožení. Hoří centrum Banské Štiavnice

Banka lásky, tedy budova, ve které žila Marína z básně Andreje Sládkoviče, je v plamenech. Kromě budovy, do které si milenci odkládají symboly lásky, hoří i pizzerie, umělecká škola, hornické muzeum a jeden soukromý dům, informoval web tvnoviny.sk.

"Situace je velmi vážná, kromě zasahujících hasičských týmů je na místě vícero policejních hlídek z Banské Štiavnice, Žarnovic nebo Žiaru nad Hronom. Na místo byli vysláni i kriminalisté," informovala na facebooku slovenská policie. 

Hořet začalo v sobotu dopoledne, ani odpoledne ale ještě není požár pod kontrolou. Plameny zasáhly sedm budov. "Kromě vojenských hasičů budou nasazeni také vojáci, kteří budou pomáhat s odvozem dokumentů z místního archivu a kulturních památek z nedalekého muzea pro případ rozšíření požáru," upřesnilo slovenské ministerstvo obrany.

[chooze:article;value:495384]

Na místě zasahuje přes 300 profesionálních i dobrovolných hasičů. "Zasahující příslušníci odpojili budovu od elektřiny, provádějí hasební práce, evakuují osoby z restaurace, ochlazují přilehlé budovy a vynáší z budovy předměty," sdělila mluvčí slovenských hasičů Katarína Križanová.

Na místo se podle webu topky.sk vydá také pověřený ministr obrany Jaroslav Naď a pověřený předseda vlády Eduard Heger. "Je mi nesmírně líto, že centrum Banské Štiavnice, jednoho z nejkrásnějších měst na Slovensku, zachvátil ničivý požár," napsala na facebooku prezidentka Zuzana Čaputová. 

[chooze:gallery;value:30843]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.