Ministerstva už zaměstnancům zakazují TikTok. Smažte ho, radí všem úřad

TikTok, čínská aplikace, která představuje mnohem větší hrozbu, než si někteří myslí. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) proto vydal varování před jejím používáním.

"Tato aplikace sbírá velké množství informací a dat, nejenom na tom zařízení, na kterém máte aplikaci nainstalovanou, ale i o okolních zařízeních," upozornil první náměstek ředitele NÚKIBu Tomáš Krejčí.

Jen v Česku mají aplikaci TikTok ve svém telefonu zhruba 2 miliony lidí. Po celém světě si ji pak stáhly více něž tři miliardy uživatelů. "O hrozbách jsem si vědom, že tam asi nějaké odposlouchávání nebo sběr nějakých informací, které bych nechtěl mít, ale nějak zásadně mi to nevadí," řekl jeden z českých uživatelů.

[chooze:article;value:493839]

Některá ministerstva a firmy se proto rozhodly používání této aplikace svým zaměstnancům zakázat. "Ministerstvo obrany zakázalo instalaci aplikace TikTok i například další čínské aplikace WeChat už 1. února," sdělila mluvčí ministerstva obrany Simona Cigánková. "Služební zařízení v resortu obrany podléhají centrální správě a my přijímáme průběžně řadu opatření, jejichž cílem je zamezit instalaci potenciálně nebezpečných aplikací," dodala.

"To, zda zaměstnanci dodržují toto pravidlo, my se snažíme pravidelně kontrolovat a zároveň přístup k této aplikaci blokujeme," informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková. "Také jsme přijali systémová opatření, aby bylo zaměstnancům znemožněno si nainstalovat a poté využívat aplikaci TikTok na veškerých služebních elektronických zařízeních," prozradil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

[chooze:article;value:493578]

Úřad vlády měl dokonce i svůj oficiální účet. "Někdy v období toho, kdy NÚKIB vydal toto doporučení, tak jsme jediný oficiální účet, který tam byl, smazali," sdělil mluvčí vlády Václav Smolka.

"Je naprosto na místě TikTok zakázat určitě vládním zaměstnancům a lidem spolupracujícím s vládou, protože je to jednoduchá cesta ke špionáži pro čínskou vládu," myslí si IT expert Miloslav Lujka. 

K zákazu používání se přidaly i některé firmy. "Pro technická oddělení jsme aplikaci TikTok zakázali, všechny zaměstnance jsme varovali před riziky a doporučili jim aplikaci nepoužívat," řekl mluvčí společnosti Vodafone Ondřej Luštinec. Že by úřady používání TikToku zakázaly i běžným uživatelům, je podle expertů nereálné. 

Zákaz TikToku se objevuje po celém světě. Čínská aplikace má sbírat data bez vědomí uživatelů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.