Schůzka u Pavla kvůli důchodům. Jednání bylo konstruktivní, řekl Havlíček

Prezident Petr Pavel se dnes v devět hodin dopoledne sešel s poslanci ANO Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou. Tématem schůzky bylo snížení valorizace důchodů.

Schůzka skončila krátce po 10:00 a podle Havlíčka byla velmi konstruktivní: "Panu prezidentovi jsme sdělili velmi v detailu všechny argumenty ekonomického charakteru, sociálního charakteru, ale i toho ústavněprávního charakteru. Zdůraznili jsme, že ačkoliv se na různých úrovních můžeme přít o ekonomických parametrech, tak bychom měli respektovat ústavu a neměli bychom dopustit to, aby Ústavní soud řešil za politiky to, že nebyli schopní se dohodnout."

Podívejte se na tiskový brífink zástupců ANO po jednání s prezidentem:

Havlíček navrhuje, aby se důchody letos ještě zvalorizovaly podle aktuálního zákona, ale také to, aby co nejdříve začala jednat vláda s opozicí ohledně optimalizace valorizačního vzorce od roku 2024. Průměrný důchod by se tak letos zvedl o více než 1 700 korun. Snížená valorizace má být u průměrného důchodu přes 700 korun. Snížení valorizace schválila jak Poslanecká sněmovna, tak Senát.

​Opozice navíc kritizuje projednávání návrhu v legislativní nouzi a retroaktivitu celého návrhu – důchodcům podle ní vznikl nárok na vyšší valorizaci až v dubnu, a schválení nižšího navýšení by tak mělo zpětnou platnost. Hnutí ANO také prohlásilo, že pokud prezident Pavel podepíše snížení valorizace, tak se hnutí obrátí na Ústavní soud.

Prezident Pavel má dnes odpoledne ještě jednání na ministerstvu práce a sociálních věcí. Tiskový brífink s jeho rozhodnutím by měl následovat poté. TN Live Vám přinese přímý přenos, začátek je naplánovaný na 16:15. Alena Schillerová navíc bude dnes hostem pořadu Napřímo na TN Live v 17:30.

[chooze:article;value:493893]

Pokud by Pavel snížení valorizace nepodepsal, vláda by měla velký problém nechat veto přehlasovat ve Sněmovně tak, aby se předloha dostala do Sbírky zákonů do 22. března, jinak se totiž už snížení nestihne.

Mimořádnou důchodovou valorizaci Senát schválil minulý týden, podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.