Putin se hodlá zmocnit další země. Unikly tajné plány Kremlu

Rusko má dlouhodobou strategii, jak dostat Moldavsko do své přímé sféry vlivu. Dosud utajovaný dokument Kremlu získal americký portál Yahoo! News.

Plán má tři bloky klíčových kroků, kterých měla Moskva dosáhnout v krátkodobém horizontu do loňského roku, střednědobě do roku 2025 a dlouhodobě do roku 2030. Jeho konečným cílem je "vytvoření stabilní proruské vlivové skupiny v moldavských politických a ekonomických elitách".

Momentálně se ruské tajné služby mají soustředit na "oslabování vlivu NATO" a "působení proti pokusům vnějších aktérů zasahovat do vnitřních záležitostí Moldavska". 

[chooze:article;value:494880]

Bývalé sovětské republiky se chce Putinův režim zmocnit bez použití vojenské síly. Dokument předpokládá její vstup do Euroasijské hospodářské unie, ruské odpovědi na Evropskou unii, a připojení ke Smlouvě o kolektivní bezpečnosti, která má Moskvě plnit podobnou úlohu jako NATO.

"Trvalé fungování systému finanční, právní a informační podpory nevládních organizací spřátelených s Ruskem" má nastat nejpozději do dvou let. Potom už by měl mít Kreml podle strategie, na které spolupracovala FSB, GRU a SVR, volnou cestu ke svržení vlády a dosazení loutkového kabinetu.

[chooze:article;value:494796]

Moldavské vedení o ruských záměrech ví a snaží se jim dlouhodobě čelit. Do karet mu ale příliš nehraje skutečnost, že v Podněstří, moldavském vzbouřeneckém regionu, mají Rusové vojenské základny, připomíná list Polsat News.

Podle bývalého moldavského velvyslance při OSN Vlada Lupana strategický dokument pravděpodobně vznikl během covidové pandemie. "Pracuje totiž se získáváním vlivu distančními způsoby přes internet. Měli jsme to předvídat, teď bude těžké tomu čelit," prohlásil.

Před ruskými plány v únoru varoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který tvrdí, že Moskva na Moldavsko zaútočí vojensky.

Putin přichází o důležité spojence. Dvě země se k Rusku otáčejí zády:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.