Ovoce a zelenina zůstanou drahé. Zlevňovat už nemůžeme, tvrdí zemědělci

U Loděnice na jihu Moravy farmáři seli cibuli. Na nedalekém poli už roste ta, kterou vysadili na podzim. Právě ceny cibule v obchodech jsou teď rekordní. 

"V Evropě je cibule málo, takže není se čemu divit. Člověk si musí rozmyslet, kolik si toho koupí," upozornil soukromý zemědělec Jiří Pilař. Zeleniny z českých a moravských polí bude letos méně. Mnozí farmáři pěstování omezují.

Pan Zborovský například mrkev. "Pěstovali jsme 15 hektarů, loni jsme to omezili na 10 a letos to vypadá, že půjdeme o 20 procent dolů," avizoval.

[chooze:article;value:494403]

"V letošním roce je to podobné jako v tom loňském, plochy se snižují zhruba o pět procent," prozradila mluvčí Zelinářské unie Čech a Moravy Alice Kouřilová. Ještě na začátku století se pěstovala zelenina na 23 tisících hektarech, teď to není ani polovina. Česká republika je soběstačná už jen z jedné třetiny a další farmáři chtějí se zeleninou skončit.  

"Příští rok zřejmě razantně snížím ty plochy," řekl soukromý zemědělec Ladislav Kašpar. Podle mnohých tak ceny zeleniny se začátkem nové sklizně sice klesnou, nejspíš ale ne tak, jak by si kupující přáli. "Klesnou, ale nevrátí se nejspíš na tu úplně původní úroveň," myslí si Pilař. "V letošní sezóně se nevrátíme na ceny z předchozího roku," potvrdil ekonom Štěpán Křeček.

Důvodem ale nejsou jen zmenšující se plochy, na kterých se zelenina pěstuje. Farmáři obtížně shánějí třeba i brigádníky, problémy dělá i počasí nebo cena energií.

[chooze:article;value:494334]

"Na 150 hektarech zeleniny, kterou pěstujeme, položíme 1 350 kilometrů kapkových hadic," vysvětlil Pilař. "Je to nízká prodejní cena zeleniny. Velký nárůst vstupů, zejména hnojiv, nafty," dodal soukromý zemědělec Petr Raška.

Na drahé energie doplatili i farmáři z Haňovic. Úrodu rajčat tam sklízejí jen v jednom ze dvou skleníků. "Kde jsme používali pěstební osvětlení pouze z 50 procent, energii do tohoto skleníku nám dodávala naše bioplynová stanice," upozornila vedoucí skleníků HD Haňovice Veronika Sedlářová.

Obdobné problémy řeší i pěstitelé ovoce. Ve velkém proto mizí sady. Ubývá jabloní, třešní, hrušní nebo rybízu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.