Volební průzkum: Pětikoalice stále vede, ČSSD má šanci na návrat do Sněmovny

Agentura Median, která se zabývá výzkumy veřejného mínění, v úterý vydala nový průzkum volebních preferencí v Česku. Podle výsledků průzkumu, kdy agentura sbírala data u zhruba tisícovky dotazovaných v průběhu února a března, si největší počet hlasů drží hnutí ANO – 32 procent. Hlasy stále získává především mezi starší populací a mezi obyvateli se základním a středoškolským vzděláním.

Na druhém místě je ODS se 14,5 procenta hlasů, což je o více než polovinu méně než u ANO. ODS boduje u vysokoškolsky vzdělané populace. Společně s Piráty se také dělí o první místo mezi respondenty ve věku 25 až 34 let.

[chooze:article;value:494442]

Jedinou další stranou, která získala více než deset procent, jsou Piráti s 11 procenty hlasů. Následuje SPD s 9,5 procenta, STAN se 7 procenty a TOP 09 s 5 procenty. Návrat do Sněmovny by mohl čekat ČSSD, která v průzkumu získala 5 procent. Naopak vládní KDU-ČSL se propadla až ke 3,5 procenta. "Překonání hranice 5 procent je ale u stran, které se okolo ní pohybují, nejisté," upozornil Median.

Koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, ve volebním modelu obdržela celkem 23 procent hlasů. S podporou Pirátů a hnutí STAN současná vládní koalice dosáhla na 41,5 procenta hlasů.

Zdaleka nejsilnější voličské jádro si drží ANO. To straně jistí 24 procent všech hlasů, tedy více, než je volební potenciál jakékoli jiné strany. Potenciál strany odhaduje agentura až na 33 procent, což je nejvýš, kam může dosáhnout.

Na druhém místě je opět ODS, jejíž jádro tvoří 7 procent voličů. Následují Piráti se 6,5 procenta a SPD se 6 procenty. Velmi výrazný rozdíl mezi jádrem a potenciálem má STAN. I když má jisté pouze 1 procento hlasů, dosáhnout podle průzkumu může až na 16,5 procenta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.