Pavel na Slovensku: Čelíme stejným problémům, nepřítel je na východě, řekl

Program návštěvy prezidenta Pavla zahájil v pondělí uvítací ceremoniál na nádvoří Prezidentského paláce. Poté Pavla s prezidentkou Čaputovou čekalo soukromé jednání.

"Vážím si toho, že zrovna první moje cesta směřovala na Slovensko. Protože ty vztahy mezi zeměmi jsou nadstandardní," uvedl Pavel.

[chooze:article;value:494563]

Hlavy států spolu hovořily o spolupráci. "Na řadu problémů se díváme stejně, což vytváří prostor pro širokou spolupráci v mnoha oblastech. Čelíme stejným problémům. Ty vychází především z konfliktu na Ukrajině a dopadají na ekonomickou i sociální situaci. Vytváří napětí, kterému v nadcházejícím období budeme čelit," doplnil Pavel.

Podle Pavla je potřeba si uvědomit, že nebezpečí číhá za hranicemi Česka a Slovenska. "Nepřítel je na východě a představuje ho moderní podoba Ruska. Rusko není žádný demokratický režim, a pokud někdo vyzývá Putina jako někoho, kdo by mohl vrátit pořádek a svobodu, tak nesleduje, co se tam děje," má jasno český prezident.

Čaputová se s Pavlem dohodla také na tom, že by společně mohli absolvovat některé zahraniční cesty. "Může to posílit naše zájmy. I spolupráce v této oblasti by mohla být prospěšná," sdělila slovenská prezidentka s tím, že jednali také o energetické krizi i ochraně klimatu.

Program

Obě hlavy států mají i odpoledne společný program, kdy položením věnců uctily památku zakladatelů Československa Tomáše G. Masaryka a Milana Rastislava Štefánika na nábřeží Dunaje. Pavla na návštěvě doprovází jeho manželka Eva, po boku slovenské prezidentky je její partner Juraj Rizman.

[chooze:article;value:494184]

Vedle Zuzany Čaputové čeká Petra Pavla v pondělí odpoledne ještě jednání s premiérem Eduardem Hegerem a v úterý s předsedou slovenského parlamentu Borisem Kollárem.

[chooze:gallery;value:30742]

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.