Paříž zaplavily odpadky. Popeláři se připojili ke stávce kvůli důchodům

Paříž, jak ji turisté nejspíš neznají. Jedno z nejnavštěvovanějších měst světa, které je pro mnohé symbolem elegance a luxusu, zavalily tuny odpadků. Kazí i pohled na jednu z největších dominant Paříže, tedy Eiffelovu věž. "Vůbec jsme to nečekali. Mysleli jsme si, že tu bude všechno čisté a voňavé. Je to trochu nepříjemné," uvedla turistka z Izraele.

Kvůli masivním demonstracím namířeným proti důchodové reformě se zapáchající odpadky hromadí například i u Vítězného oblouku. O víkendu v hlavním městě čekalo na odvoz asi 4,5 tisíce tun odpadu. Spalovny stávkují, a popelářské vozy tak nemají ve většině městských čtvrtí odpad kam svážet.

[chooze:article;value:493663]

"Pro turisty, kteří sem přijíždějí, aby navštívili údajně nejkrásnější město na světě, tohle vůbec není dobrá vizitka. Z bezpečnostních a hygienických důvodů nemůžeme skladovat odpadky uvnitř hotelu. Dáváme je ven, a tak se tu hromadí," vysvětlila asistentka ředitele jednoho hotelu Aurélie Lesage Touchainová.

Stávku vyvolal plán prezidenta Macrona zvýšit věk pro odchod do důchodu ze 62 na 64 let. Reformu, která požaduje, aby měli Francouzi odpracovaných alespoň 43 let pro nárok na plný důchod, už v neděli odsouhlasil Senát. Teď míří do dolní komory francouzského parlamentu.

Macronovu penzijní reformu podporuje podle průzkumů pouze okolo 32 % Francouzů. Očekává se, že finální podoba legislativních změn bude jasná koncem března.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.