Zaplatili jí, zájezdu se ale nedočkali. Mám strach o život i o své děti, tvrdí teď žena

Zájezdy na Jamajku, do Mexika a dalších amerických destinací, za které Kristýna J. vybrala od stovek lidí podle odhadů desítky milionů korun, se neuskutečnily. Klientům ale peníze nevrátila a ti teď na ženu podávají trestní oznámení (celý příběh si můžete přečíst v článku zde). Televizi Nova se podařilo získat její vyjádření.

Tvrdí, že nikdy nic neukradla. Peníze od klientů si prý nenechala –⁠ zaplatila jimi ubytování a letenky. Když bylo nutné zájezdy zrušit, například v důsledku protiepidemických opatření, hotely a letecké společnosti jí prý zálohy navrátily. "Poprvé jsem byla nucena použít poslední rezervy v zimě 2022–⁠2023, kdy jsem ještě netušila, že to vezme takový strmý spád," svěřila se.

[chooze:article;value:478548]

​"Málokdo pochopí, jaké peklo jsem si v posledních čtyřech letech zažila, a nečekám smilování nebo lítost, za vše beru plnou zodpovědnost. Můžu si za to sama. Ale nikdy jsem si nic nenechala. Skončila jsem bez peněz, bez prostředků na živobytí a s tímhle na krku. Sama teď nic nemám a bůhví, co s námi bude," pokračovala.

To, že se jí lidé nemohou dovolat a přestala s nimi komunikovat i prostřednictvím e-mailů, vysvětlila tak, že je pod velkým psychickým tlakem. "Posledních 14 dní nechodilo nic jiného než výhrůžky. Mám strach o život sebe a svých dětí, protože někdo za mě nabídnul odměnu a vůbec si neuvědomuje, že tím vystavil nebezpečí tříletou holčičku a pětiletého chlapečka," dodala s tím, že chce vše napravit a situaci vyřešit. Jakým způsobem, to ale neupřesnila.

[chooze:article;value:487746]

​Poškození lidé se obrátili na policii v Praze, Zlínském, Moravskoslezském či Olomouckém kraji. Vyšetřování je zatím na samotném začátku. Podle Policejního prezidia ČR budou všechny kauzy sloučeny do jednoho případu. Otázkou je, zda Kristýna J. bude s vyšetřovateli spolupracovat. Televizi Nova sdělila, že je ochotna poslat policii výpisy z účtů. Žena ale údajně žije na Jamajce, což může vyšetřování zkomplikovat.

Není to navíc poprvé, kdy média upozornila na její pochybné podnikání. V roce 2019 Česká televize v pořadu Černé ovce odvysílala reportáž o případech, které jsou prakticky totožné s těmi současnými. I tehdy Kristýna se svou cestovní agenturou nabízela cenově výhodné zájezdy na Jamajku, za které vybírala zálohy. Cesty se neuskutečnily a klientům vracela jen část peněz. Zároveň zrušila živnost, čímž zanikla i cestovní agentura.

Last minute zájezdů bude podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ubývat a budou dražší (8/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.