Vlaková trať na pražské letiště stále nestojí. Už teď jsou na ní ale výluky

Vlaky z Prahy do Kladna od neděle odjíždí ze stanice Praha-Dejvice, v opačném směru tam končí. Dále ve směru do centra Prahy už musí cestující přesednout na tramvaj nebo metro. Výluka je nutná pro část výstavby trati na letiště Václava Havla.

Zatím nejrychlejší spoj na letiště vede ze stanice metra Veleslavín, kde ale musí cestující s kufry přestupovat na autobus. Třeba pro starší lidi to může být problém. Plán výstavby železničního spojení je rozdělen do osmi částí, které se budou budovat či modernizovat v různých etapách s různými termíny dokončení.

Zatím je dokončený jediný, a to Negrelliho viadukt, který byl otevřen v roce 2020. Úsek Praha-Bubny na něj přímo navazuje až po novou zastávku Praha-Výstaviště. Loni v létě pak ministerstvo životního prostředí vrátilo k dopracování dokumentaci k posouzení vlivu na okolí tunelového úseku Dejvice – Veleslavín, jehož příprava se tímto protahuje.

[chooze:article;value:491662]

"Příprava úseku Dejvice – Veleslavín je z pohledu projednání v tuto chvíli nejsložitější. I přes stanovisko ministerstva životního prostředí Správa železnic pokračuje v přípravách tak, aby v roce 2029 začal tento úsek sloužit cestujícím i dopravcům," dodal tiskový mluvčí Správy železnic Jan Nevola. Rok 2029 je reálný termín pro dokončení trati na letiště i podle prezidenta Svazu dopravy Oldřicha Sládka.

Po dobu výluky na této železniční trati mohou cestující využít služeb městské hromadné dopravy, ve které budou uznávány železniční jízdenky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.