Porodnost výrazně klesla. Česko postupně vymírá, tvrdí odborník

Michal a Denisa mají sedmiměsíční holčičku Aničku. Ve třiceti letech jde o jejich první dítě. V plánu mají ještě jedno, stihnout ho chtějí brzy, prý dokud jsou ještě mladí. "Pro nás je důležitá rodina, je na prvním místě, tak jsme si chtěli udělat svojí vlastní," prozradila Denisa.

Aničku počali předloni na konci pandemie. Právě pandemie zřejmě stála za vysokou porodností v roce 2021. Tehdy se narodilo 111 tisíc dětí. "Lidi měli na sebe víc času a trávili ten čas spolu," myslí si Michal.

Loni už to tak veselé nebylo. Údaje za celý rok zatím statistici nezveřejnili, ale během prvních devíti měsíců se v každém narodilo o tisíc dětí méně. Za loňský rok se tak porodnost zřejmě propadne pod sto tisíc dětí.

[chooze:article;value:460509]

​"ČR bude postupně vymírat, protože se rodí méně dětí, než umírá Čechů. Trend se nám zřejmě nepodaří zvrátit, ta čísla se v posledních letech spíše zhoršují," tvrdí ekonom Štěpán Křeček. V anketě televize Nova se dotázaní diváci svěřili, že dvě děti jsou podle nich tak akorát – aby si měly s kým hrát a zároveň to pro rodiče bylo finančně únosné.

V tehdejším Československu byla nejvyšší porodnost v roce 1974, kdy se rodily tzv. Husákovy děti. Od té doby velmi výrazně klesala a stoupat začala až po roce 2000. Předloni jsme v Evropě byli s porodností na druhém místě.

Už loni v lednu ale začala porodnost klesat téměř všude. Evropa dlouhodobě vymírá, za 12 let klesla roční porodnost o 700 tisíc dětí. Podobně je na tom Čína, její politika jednoho dítěte dohnala zemi do stavu, kdy v zemi strmě roste počet důchodců. Na každého z nich pracuje pět lidí, ještě před deseti lety jich byl dvojnásobek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.