Čína šokovala USA i Rusko. Mluví se o změně světového řádu a prohře Západu

Američané, kteří byli v uplynulých letech ústředními aktéry na Blízkém východě, se teď ocitají na vedlejší koleji. Novým dominantním hráčem se stává Čína, která po léta hrála v regionu druhořadou roli.

Před pár dny ale zveřejnila dohodu, která má vést ke zlepšení diplomatických vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Tím ale překvapila Západ i Rusko. Podle odborníků, které citoval The Wall Street Journal, se totiž Čína stala v očích zemí Blízkého východu přitažlivou alternativou za Washington.

Po letech, kdy se Peking obvykle vyhýbal tamním sporům, teď ale podle expertů nabízí Rijádu a Teheránu něco, co Amerika nemohla – možnost mluvit se všemi stranami, aniž by je třetí stát poučoval o lidských právech. Na rozdíl od USA má Čína navíc úzké diplomatické i ekonomické vztahy s oběma zeměmi. Je největším obchodním partnerem Íránu a předním odběratelem ropy ze Saúdské Arábie, čímž rozsévá vliv na obě strany.

[chooze:article;value:492603]

​Překvapení je podle odborníků pravděpodobně i na straně Ruska. Írán, který byl brzděný sankcemi ze strany USA, už dříve přistoupil k prohloubení vztahů s Ruskem. Tomu poskytl bezpilotní letouny pro válku na Ukrajině, čímž se stal pro Moskvu velmi cenným partnerem.

Rusko se ale k nově vybudované spolupráci mezi Íránem a Čínou ještě nevyjádřilo. Odborníci tvrdí, že si je totiž vědomo zvyšujícího se čínského vlivu. Podle výkonné viceprezidentky pro politiku v Centru pro americký pokrok Mary Rudmanové je dohoda mezi Čínou, Saúdskou Arábií a Íránem připomínkou toho, že soutěž o vliv na Blízkém východě je na globální scéně.

"Někteří lidé v Perském zálivu to jasně vidí jako čínské století," řekl podle deníku Indian Express Steven A. Cook, vedoucí pracovník pro studium Blízkého východu v americké Radě pro zahraniční vztahy.

[chooze:article;value:492082]

Velká prohra pro USA a Evropu

Dohoda mezi Saúdskou Arábií a Íránem, zprostředkovaná Čínou, znamená nejen pro USA, ale i Evropu velkou prohru. O to větší škodolibou radost mají podle zvláštního zmocněnce ministerstva zahraničí pro otázky energetické bezpečnosti Václava Bartušky novináři zbytku světa. Například arabský deník Al-Džazíra píše o dohodě jako o "změně světového pořádku". Země Perského zálivu totiž dohodu přivítaly.

Ta zásadní událost se ale podle Bartušky odehrála už před čtyřmi roky, a to 17. září 2019, tedy v době útoku na ropné instalace Abqaiq a Khurais. "Pro Saúdskou Arábii je ropa základním zdrojem příjmu i mezinárodního vlivu. Útok vyřadil z provozu většinu saúdského exportu, zhruba 6 milionů barelů ropy denně," vysvětlil Bartuška.

K útoku se přihlásili jemenští Hútíové. Přesnost úderu a detailní znalost lokalit ale vyvolala mnoho otázek. Saúdská Arábie tak z útoku nepřímo obvinila Írán, který byl spojencem Hútíů. Zrak zemí se upnul na Spojené státy a všichni podle Bartušky čekali, jak na událost budou reagovat.

[chooze:article;value:491052]

"Prezidentem USA byl v roce 2019 Donald Trump, přítel Saúdské Arábie a hlasitý oponent Íránu. Jedním z jeho významných kroků v zahraniční politice bylo vypovězení jaderné dohody s Íránem dne 8. května 2018. Takže očekávání masivního vojenského zásahu USA bylo veliké," vysvětlil Bartuška.

USA ale neudělaly nic. "Mnozí si Trumpa pamatují jako lehkomyslného muže s prstem na spoušti, ale zde se zachoval velmi opatrně. K útokům byly sice použity íránské drony, ale to mu jako důkaz nestačilo," říká Bartuška.

Právě z této události si ale Saúdi podle Bartušky vyvodili dva závěry. Jedním z nich bylo to, že příště musí s Íránem jednat napřímo. A druhým, že "by stálo za to poohlédnout se po jiném prostředníkovi, než je Západ".

Spojené státy tak sice mají na Blízkém východě stále velké pole působnosti, a to zejména kvůli rozsáhlým obchodním, vojenským i zpravodajským vazbám, ale Čína hledá své vlastní způsoby, jak na Blízkém východě rozšířit svůj vliv. Rozhodnutí zapojit se do saúdsko-íránské roztržky tak podle odborníků jasně ukazuje, že je na globálním poli potřeba počítat s dalším významným hráčem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.