Vláda čelí kritice za nezmrazení platů. Stanovila jednu podmínku

Méně peněz pro důchodce, vyšší odvody živnostníků na sociálním pojištění nebo zrušení některých daňových slev. To je část nepopulárních kroků, které vláda plánuje kvůli velkému deficitu státního rozpočtu.

"Loni jsme za úroky zaplatili 50 miliard, za dva roky už to bude 100 miliard. Pokud nezatáhneme za záchranou brzdu a nesnížíme ty deficity, tak ta částka 100 miliard není konečná," varuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:494262]

​Zatáhnout za záchranou brzdu ano, ale ne z vlastních kapes. Platy politiků se letos přitom díky "rozmrazení" a vysoké inflaci zvedly o více než deset procent. Řadový poslanec si tak každý měsíc polepší o téměř 12 tisíc hrubého, zatímco důchodci dostanou v průměru o tisícovku méně než podle zákona původně měli.

Podle opozice se vládní kabinet chová nesolidárně, když plánuje důchodcům snížit mimořádnou valorizaci penzí a zároveň nechce šetřit ve vlastních řadách. "Více jak 300miliardové schodky, které plánuje tato vláda, to asi zásadním způsobem nezmění, ale na druhou stranu, jak vysvětlíme lidem, že se mají uskromnit, když si politici přidávají desítky tisíc korun?" udeřil na kabinet místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

"Je to jakýsi postoj, gesto. Ač to není velký příjem do rozpočtu, tak pokud chceme po důchodcích, aby měli nižší valorizaci, my bychom si měli určitě ty platy zamrazit," vyjádřila se poslankyně z SPD Karla Maříková.

[chooze:article;value:447031]

​Podle vládních poslanců by se debata o zmrazení platů mohla otevřít až poté, co se z návrhu vyškrtnou některé profese. "My z toho systému musíme vydělit soudce a státní zástupce. Podívate-li se zpátky do minulosti, tak minulé pokusy ztroskotaly například na tom, že právě tyto skupiny ústavních činitelů to úspěšně napadly u soudu," vysvětlil vládní postoj místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Poslední pokus o dočasné pozastavení růstu platů politiků prosadila minulá vláda složená z ANO a ČSSD. Předloha ale následně narazila v Senátu, kde ji nepodpořil ani jeden senátor.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.