Po ochlazení přijde jaro. Předpověď, kdy poprvé teploty vystoupají nad 20 °C

Česko sice ještě čeká víkend s pravým zimním počasím, před kterým meteorologové vydali několik výstrah, jaro se ale konečně nezadržitelně blíží. Přitom ve druhé polovině února už nejvyšší odpolední teploty stoupaly k 15 °C a odpovídaly tak konci března.

Na přelomu února a března ale teploty klesly k dlouhodobým normálům, takže nám přišlo, že se počasí vrátilo zpátky do zimy. Také první polovina příštího týdne ještě přinese proměnlivé počasí bohaté na srážky a velké teplotní skoky.

V pátek 17. 3. ale přijde zlom – díky teplému jihozápadnímu proudění, které se k nám bude dostávat kolem tlakové výše, se můžeme těšit na malou oblačnost a výrazný nárůst teplot – v maximech budou teploty stoupat až k 16 °C. A další nárůst teplot nás zřejmě čeká se začátkem astronomického jara, to letos startuje 20. března ve 22 hodin a 24 minut. Odpolední teploty by v tomto týdnu měly stoupat až ke 20 °C.

Podobně jsme na tom byli vloni, tam první dvacítky naměřily teploměry 22. března. Už o měsíc dříve, konkrétně 23. února, naměřili meteorologové první dvacítku v roce 2021. V roce 2020 to pak bylo 9. února.

[chooze:article;value:494214]

Hory hlásí nejvíce sněhu za zimu

Na horách nyní leží nejvíce sněhu za celou zimu – na vrcholcích Krkonoš na Labské boudě leží až 155 cm sněhu, na vrcholcích Jeseníků leží až 120 cm, na vrcholcích Šumavy 100 cm. Díky této výšce bude sníh odtávat jen pozvolna.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek výstrahu na následující dny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.