Mrazivá slova o Putinovi: Ukrajina mu nestačí. Chce ovládnout i další státy

Putinovy ambice případným vítězstvím na Ukrajině ani zdaleka nekončí. Ruského útoku se obává hlavně Moldavsko, které z informací od ukrajinských spojenců zjistilo, že Rusko na jeho území plánuje zahájit velké sabotáže, ve kterých by vojáci převlečení za civilisty měli napadat tamní obyvatele. Podle ruského politologa Grigorije Judina si tak Putin připravuje živnou půdu pro další rozšiřování vlivu. Plánuje totiž podle něj podmanit si země bývalé Varšavské smlouvy a odříznout se od zbytku Evropy novodobou železnou oponou.

"Podle Putinovy logiky nemůže obnovit Sovětský svaz, aniž by získal státy Varšavské smlouvy. Jako bývalý agent KGB, který sloužil ve Východním Německu, Putin vidí, že byla chyba vzdát se tohoto území, a proto si ho chce vzít zpět," řekl podle britského listu Daily Mail ruský politolog a sociolog Grigorij Judin. Putina nemá zastavit ani to, že se Východní Německo a Západní Německo v roce 1990 sjednotily v jeden stát.

[chooze:article;value:494172]

"Má určitý plán, jak toho chce docílit. Možná, že to nebude fungovat, jenže je zásadní brát v potaz doteď zřetelný předěl mezi východním a západním Německem. Za pár let by totiž východní Němci mohli stát před otázkou, zda chtějí za spojence Američany, nebo zda bude lepší připojit se k Putinovi," varoval Judin, že někteří obyvatelé bývalého Východního Německa by mohli s připojením k Rusku souhlasit kvůli horším životním podmínkám v jejich regionu. Ostatně o tom, že by Rusko mělo přispět k opětovnému rozdělení Německa, snil v prosinci ve své show i dvorní propagandista Kremlu Vladimir Solovjov.

"Už v roce 2021 Putin vyzval bez servítek NATO, aby se stáhlo z východní Evropy, jinak bude čelit válce. A v tuto chvíli jen plní svůj slib. On nevěří, že by státy východní Evropy měly mít nějakou suverenitu. Právě proto na ně má vztek, zvlášť na Polsko," vysvětlil Grigorij Judin, že ruský prezident celé roky nemohl skousnout, že se na začátku 90. let většina států východního bloku od SSSR odpojila.

[chooze:article;value:493887]

Pokud se Putinovi nakonec podaří získat Ukrajinu, bude chtít i další státy. "Dokud bude Putin v Kremlu, válka neskončí a bude se jen rozšiřovat. Ruská armáda se rychle zvětšuje. Země se připravuje na dlouhou a obtížnou válku. Nikdo si v Rusku nestanovil žádný cíl či konec války, ani nijak nedefinoval velké vítězství," dodal Grigorij Judin v rozhovoru pro web Meduza, že Rusko nikdy neslíbilo, že se po vítězství na Ukrajině zastaví.

Rusko má pět kandidátů na dalšího prezidenta. Putin mezi nimi není:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.